Radu Popescu, câștigător al Marelui Premiu „Valentin Nicolau”

IMG_0024

Foto Maria Ștefănescu

Prima ediție a Galei Concursului Național de Dramaturgie „Valentin Nicolau”, desfășurat de revista Yorick, și-a desemnat câștigătorii.

În cadrul unui eveniment, care a avut loc aseară la Teatrul Metropolis, au fost anunțați cei trei câștigători ai premiilor puse în joc de organizatori.

Marele Premiu „Valentin Nicolau” a fost câștigat de dramaturgul Radu Popescu, pentru piesa „Cadranul Plus Plus”, care a fost tipărită în volum, la Editura Nemira și care a fost obiectul unui spectacol-lectură, în regia lui Mihai Lungeanu, susținut de actorii de la Teatrul Portabil, Claudia Drăgan, Cristi Dionise, Oana Burcescu şi Rareş Zimbran. Premiul a fost acordat de Ana Nicolau, manager al Editurii Nemira. Radu Popescu este dramaturgi și regizor, absolvent al UNATC „București” și al Facultății de Medicină Generală la UMF Carol Davila, director al Teatrului Apropo și director artistic al Maratonului Teatrului Independent – Bucharest Fringe.

Premiul Yorick a fost obținut de Carmen Dominte, pentru piesa „Sindromul Quijote”, care a fost acordat de actorul George Costin și membru al juriului. Carmen Dominte este profesoară și dramaturg, câștigătoare a mai multor concursuri de dramaturgie din România.

Mențiunea Yorick a fost câștigată de Cornel Mihalache, pentru piesa „Perpetuum mobile”, premiul fiind acodat de Dana Ionescu, redactor-șef al Editurii Nemira. Cornel Mihalache este jurnalist și regizor la TVR, realizator de emisiuni și filme nominalizate și premiate la Galele APTR și UNITER.

De asemenea, a fost acordată o Mențiune Specială din partea redacției revistei Yorick, care a mers la Iuliana Răducan, pentru piesa „Ai mei joacă cărți”. Premiul a fost oferit de Monica Andronescu, redactor-șef al revistei Yorick.

La eveniment a fost prezent Ioan Vulpescu, ministrul Culturii, care a făcut o scurtă evocare a omului de cultură Valentin Nicolau.

Gazda serii a fost prezentatorul actorul Adrian Nicolae, iar invitat special al evenimentului a fost muzicianul de jazz, Mircea Tiberian.

Juriul ediției din 2015 a Concursului Național de Dramaturgie „Valentin Nicolau” a fost format din: Victor Ioan Frunză – regizor, George Ivașcu – actor, directorul Teatrului Metropolis din București, George Costin – actor, Dana Ionescu, redactor-șef al Editurii Nemira și Monica Andronescu – critic de teatru, redactor-șef al revistei Yorick.

În concursul de dramaturgie derulat de revista Yorick s-au înscris 89 de piesa, din care juriul a reținut pentru etapa finală zece texte:

1.„Ai mei joacă cărți“ de Iuliana Răducan

2.„Bună seara, România. Bună seara, Târgu Mureș“ de Andreea Radu

3.„Cadranul Plus Plus“ de Radu Popescu

4.„Criză generală“ de Radu Daniel

5.„O călătorie cu Urmuz“ de Radu Popescu

6.„Paliativ“ de Radu Popescu

7.„Penthesileia tresare“ de Crista Bilciu

8.„Perpetuum mobile“ de Cornel Mihalache

9.„Revoluție la castel“ de Marilena Dumitrescu

10.„Sindromul Quijote“ de Carmen Dominte

Concursul Național de Dramaturgie „Valentin Nicolau” este o competiție inițiată de Revista Yorick în anul 2013, menită a sprijini și a promova dramaturgia contemporană autohtonă, a facilita drumul ei către scenă și a dezvolta un cadru de dialog pentru creatorii de teatru.

Evenimentul a fost organizat de Fundația EST-ETICA, cu sprijinul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, în parteneriat cu Editura Nemira, și s-a desfășurat la sala nouă a Teatrului Metropolis din București (strada Mihai Eminescu, nr. 89, sector 2).

Parteneri: Editura Nemira, Adevărul, Ziarul Metropolis, Dilema Veche, Radio România Cultural

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.