Reactor, între „Pasărea care nu e” și „Generația androgină”

afis_Programul_lunii_Aprilie_în_ReactorSpațiul cultural alternativ Reactor de creație și experiment s-a lansat pe 21 martie, la Cluj, deschizându-și oficial stagiunea de Ziua Mondială a Teatrului, pe 27 martie, cu spectacolul „Așteptând-o pe Alice”.

În luna aprilie, Reactor propune un program structurat pe diferite platforme. Pe lângă platforma principală dedicată spectacolelor de teatru, se lansează MiniReactor – cu activități și spectacole pentru copii, SoundReactor – platformă dedicată muzicii, precum și HappeningReactor –  care include o serie largă de evenimente, de la proiecții de film la vernisaje și expoziții. Pe lângă acestea, în această lună se va lansa și ReactorLiber prin care organizatorii își propun ca în fiecare lună să inițieze un dialog între artiști și public sub forma unor ateliere deschise.

Printre evenimentele programate în luna aprilie…

Pasărea Care Nu E, duminică 6 și 27 aprilie, ora 19.00, one-woman show cu Raluca Mara.

„Păsării Care Nu E am încercat să îi dau viaţă dintr-o necesitate absolut egoistă. Nevoia de a urla lumii o mulţime de lucruri pe care nu avem curaj să le spunem cu voce tare. Am găsit astfel de lucruri în cuvintele lui Nietzsche, ale lui Baudelaire, ale lui Romain Gary, Ionescu, Bunuel, Dali, Nabucov sau Muşatescu. Se găsesc în cuvintele multor oameni mari şi mici. Le-am tradus în cuvintele mele şi le-am inserat în povestea unui personaj care se uită la sine prin oglinda lumii. Aşa a ieşit un text plin de umor, sarcasm, francheţe, dar care nu a scăpat nici de duioşie şi ludic.

Puteți veni cu unghiile făcute sau cu bocancii plini de noroi, dar nicio mască nu vă va împiedica să priviți în voi înșivă. Cine vrea îşi scoate sufletul, îl pune pe tavă şi îl priveşte ca pe o fiinţă străină! Vă aştept cu tacâmurile ascuţite. Zbor întins!” (Raluca Mara)

prototip. înserare, sâmbătă 12 aprilie, ora 19.00

este dialogul poetic între Alex Văsieş şi Ştefan Baghiu, doi poeţi tineri români. până acum vocile lor nu s-au întâlnit public niciodată în maniera aceasta. acum, secvenţe luate din poemele băieţilor şi puse pe imagini de Robert Gavrilescu. din volume şi pe din afara lor, poeme care vorbesc despre memorie ca despre singura formulă poetică. sau despre amnezie, în egală măsură. construit într-un cuplu rural-urban (fiecare se foloseşte aici de una dintre tematici), proiectul vine ca o continuare a volumelor poeţilor („Lovitura de cap”, „Spre Sud, la Lăceni”) şi cuplează vizual filmuleţele întâmplătoare. practic, un dialog nesfârşit despre sexualitate, focalizare şi lumină. lucruri uitate în memorie şi reactualizate spontan.

Poeticum 1: sKaun Art, marți 15 aprilie, ora 19.30

colocviu de poezie. Un concept semnat Dorel Găină.

Poeticum 1: sKaun Art reprezintă o întâlnire între poezie și instalație, propusă de profesor univ. dr. Dorel Găină. Proiectul sKaun Art este o invitație de a lua parte la o călătorie magică în lumea posibilului, de a da un alt sens – aflat sub semnul vrăjii lucrurilor umile și banale, asemeni Micului Prinț al lui Saint-Exupery. Scaunul poartă însemnul umanității noastre prin destinația foarte diversă și încărcătura simbolică bogată atribuită, dar totodată ar putea fi imaginat deopotrivă și ca un obiect zoomorf, animal-insectă cu patru/ trei picioare. Artiștii implicați în acest proiect dau prin actul artistic un adevărat refresh al ideii de scaun prin posibilele metamorfoze poetice. Spontanietatea si ludicul nu sunt gratuite, ci ele sunt ancorate în profunzimea și seriozitatea profesională a participanților.

Generația androgină, miercuri 23 aprilie, ora 19.00

expoziție-vernisaj de Lucian Szekely-Rafan

Expoziția își propune reconsiderarea portretului coroborând clasicismul renascentist, straniul boschian și ermetismul suprarealist într-o formulă care frizează estetica urâtului. Generația androgină numește un timp al izolării ființei în propria carcasă. O vârstă a uniformității și a “omului fără însușiri”, în pofida cărora arta reușește să ghideze ochiul privitorului spre decriptarea frumosului.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.