„Refugiul” are premiera la Odeon

SuruSpectacolul „Refugiul” de Jennifer Haley, în regia lui Horia Suru, va avea primele reprezentații la Sala Majestic a Teatrului Odeon pe 22 și 27 mai, la ora 19.00. Producția este un proiect câștigător al concursului Tineri regizori – Texte contemporane.

Spectatorii îi vor vedea pe scenă pe actorii Mugur Arvunescu, Nicoleta Lefter, Cezar Antal, Sandra Ducuță și Ionuț Grama.

Decorul este creația Mariei Miu, costumele sunt semnate de Diana Sav, iar muzica îi aparține formației Silent Strike. Dan Basu semnează  proiecțiile video.

„Refugiul”  este un thriller sci-fi despre efectul tehnologiei și al lumii virtuale asupra personalităților, gândurilor și viselor noastre, un spectacol despre explorarea consecinţelor trăirii online a celor mai întunecate dorinţe personale.

Regizorul Horia Suru a comentat: „Refugiul reprezintă cele mai mari frici ale noastre cu privire la viitorul internautic. Cei mai mulți dintre noi nu ne preocupăm activ de evoluția tehnologică, însă ne așteptăm ca progresul științei să ne vină în întâmpinare cu produse din ce in ce mai adaptate nevoilor noastre și cât mai conectate. Tehnologia reprezintă pentru noi în acest moment al istoriei cel mai puternic instrument aflat in slujba confortului uman. Dezvoltarea exponențială a inteligenței artificiale însă, trimite spre un scenariu care nu numai ca nu mai are confortul uman în centru, ci pune sub semnul întrebării însăși superioritatea umană în fața a ceea ce acum numim generic “mașini virtuale”.

Piesa a fost distinsă în 2012 cu Premiul Susan Smith Blackburn, Premiul Los Angeles Ovation şi Premiul Drama Critics Circle. A avut premiera mondială în 2013 la Kirk Douglas Theatre (Culver City, California), urmată ulterior de montări la Royal Court Theatre (Londra), MCC Theater (New York) în 2014, iar în 2015 la Duke of York’s Theatre (Londra).

Jennifer Haley este un apreciat dramaturg și scenarist de televiziune american. Este preocupată de aspectul etic al realităţii virtuale şi impactul tehnologiei asupra relaţiilor dintre oameni, identităţii şi dorinţei. Printre cele mai cunoscute și apreciate piese ale sale menţionăm: Sustainable Living (2014), Breadcrumbs (2010), Neighborhood 3: Requisition of Doom (2008), The Butcher’s Daughter (2000) şi Refugiul (The Nether).

Horia Suru este unul dintre cei mai apreciați creatori ai tinerei generații. A absolvit Facultatea de Teatru și Televiziune la Universitatea „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca, semnând încă din 2008 regia a numeroase spectacole. Cele mai recente montări ale sale sunt Umbre. Un studiu la Teatrul Excelsior București şi spectacolul Columbinus la Teatrul Municipal Baia Mare. Dintre spectacolele montate în anii precedenţi menţionăm: NSFW-Not safe for work de Lucy Kirkwood la Point Theatre București, Vania și Sonia și Mașa și Spike de Ch. Durang la Teatrul Mic, Thomas Sawyer după Mark Twain la Teatrul Excelsior, ActOrchestra – creație colectivă la Teatrul Naţional Bucureşti,  Ziua în care nu se cumpără nimic de Kim Atle Hansen – coproducție a Teatrului Național București și ProDrama, Cockosi de Mike Bartlett la Teatrul ACT București, O scurtă istorie a unui punct |- creat în parteneriat cu Superhero Clubhouse NY, în cadrul programului rezindential WASP; LSD Theater Show după Christopher Durang la Teatrul Godot în București.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.