Reţeta doctorului Baumgartner îţi poate înveseli o seară

Florin Călinescu, Adriana Şchiopu, Sorin Medeleni, Doru Ana şi Andreea Grămoşteanu ne oferă, la Teatrul Mic, aproape o oră şi jumătate de comedie savuroasă, numai bună să ne scoată din stresul serilor lungi de criză. Premiera începutului de an este această piesă scrisă de John Tobias, care s-a jucat cu succes în America, la Paris, Rio de Janeiro, Montreal, Atena, Copenhaga, Anvers, Capetown, Malmö şi la Buenos Aires unde a câştigat Premiul Carlos pentru cea mai bună comedie.

Titlul original, My Husband’s Wild Desires (în versiune românească Dorinţele sexuale ale soţului meu aproape m-au înnebunit), devine în viziunea regizoarei Nona Ciobanu, inspirat, cu haz şi justificat de freneziile sexuale ale personajelor, Sex o the bici.

Noi abia acum avem ocazia să-l cunoaştem, dar autorul este unul dintre numele de succes internaţional. Despre piesele lui Is the Real You?, Sitting, Selling sau Animals and Other Lovers aflăm din caietul program că sunt premiate şi jucate în 15 ţări ale lumii. Cea mai tentantă invitaţie la spectacolul Teatrului Mic o face chiar John Tobias: “Oricine vorbeşte despre sex ca metoda preferată de reproducere a speciilor, trebuie să aibă simţul umorului. O specie de melc începe ca mascul şi în aproximativ un an devine femelă. Prin urmare, relaţia amoroasă a melcului – să nu mai vorbim despre reproducere – ţine în mare parte de sincronizare. Însă nicio altă specie nu reuşeşte să complice treburile în ceea ce priveşte sexul cu atât de mult umor involuntar, cum o face specia umană, cu tabuurile, convenţiile şi inversările bărbat-femeie, cu nevoile sale de putere şi dragoste, mereu în conflict. Am scris piesa pornind de la aceste realităţi. Sper ca râzând împreună de o parte dintre absurdităţile comediei sexuale umane, să ne putem relaxa cu toţii ceva mai mult pe această temă. La urma urmelor, aşa cum a spus Lordul Chesterfield: <Plăcerea este trecătoare, costul este exorbitant, iar poziţia este ridicolă>. Totuşi, nu aş vota pentru abolirea sexului. Chiar face viaţa mai interesantă, şi ce s-ar face un dramaturg fără el?”

Regizoarea Nona Ciobanu orchestrează replici inteligente, plăcere a jocului, un decor pe care Iulian Bălţătescu l-a gândit strălucitor şi perfect adecvat şi costumele Doinei Levintza (care augmentează umorul de bună calitate al spectacolului şi care îi dau Adrianei Şchiopu ocazia să se răsfeţe spectaculos cu boaurile) într-un demers sută la sută reuşit. Oameni buni, este o comedie! Foarte bine făcută. Râdeţi! Bucuraţi-vă! Iertaţi-mă că strig, dar am întâlnit în foaier câtiva cronicari plictisiţi, care aveau aerul că  aşteptând să vadă o tragedie antică montată, eventual, de Andrei Şerban au fost înşelaţi cu o comedie nedemnă de înălţimea preocupărilor lor… Le sugerez să citească în singurătate şi în compensaţie, terapeutic, excelentul caiet program.

Adriana, Florin, Doru – La mulţi ani! La cei 30 de ani de la absolvirea I.A.T.C. “I.L. Caragiale” să adăugaţi încă 30 de succes pe scenă! Acest spectacol este un dar pe care cei trei actori îl fac profesoarei lor, doamnei Olga Tudorache. Emoţie şi aplauze. La mulţi ani!

Print

2 Comentarii

  1. atlas 20/01/2011

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.