Robert Wilson pune în scenă „Rinocerii” la Craiova

Wilson_conferinta_TNCLa Teatrul Național din Craiova, în perioada 13-24 ianuarie vor începe repetițiile la spectacolul „Rinocerii”, de Eugène Ionesco, în regia celebrului regizor american Robert Wilson, la invitația directorului Mircea Cornișteanu. Este pentru prima oară când Robert Wilson, pe care Eugène Ionesco l-a numit cândva „cel mai important regizor american”, montează un spectacol în România. Wilson a mai fost de câteva ori în țara noastră, iar la Craiova i s-au jucat două spectacole, în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare: „Femeia mării”, de H. Ibsen, în 2008, și „Sonetele lui Shakespeare”, prezentat de Berliner Ensemble, în 2012.

În 2010, regizorul american a fost prezent la teatrul craiovean cu o conferință intitulată „Have I been here before?”, cu ocazia prezentării filmului spectacolului său „Hamlet – Un monolog”, realizat la Alley Theatre în 1995, în regia şi interpretarea proprii.

Robert Wilson va fi însoțit de o echipă de colaboratori cu care lucrează de obicei spectacolele sale apreciate pe scenele internaționale: dramaturgul Konrad Kuhn (Austria), creatorul de costume Jacques Reynaud (Franța), co-regizorii Tilman Haecker (Germania) și Charles Chemin (Franța), light-designerul A. J. Weissbard (Italia), video-artistul Tomek Jeziorski (Polonia) și compozitorul Adam Lenz (SUA). Acestora li se vor adăuga din România regizorul Bobi Pricop (asistent de regie), scenografii Adrian Damian (asistent decor) și Adriana Dinulescu (asistent costume).

În această perioadă, Robert Wilson și echipa sa, alături de actorii craioveni, vor pune bazele viitorului spectacol ale cărui repetiții finale vor avea loc în perioada 2 iunie-4 iulie 2014, dată la care este programată premiera spectacolui.

În perioada 14 noiembrie 2013-17 februarie 2014 artistul vizual Robert Wilson este prezent în Salle de la Chapelle a muzeului Luvru cu expoziția video „Living Rooms”, o transpunere a ceea ce reprezintă spațiul său de existență și de lucru de la Watermill Center, fundația de artă pe care a înființat-o în anul 1992.

Spectatorii parizieni au putut viziona pe 7 ianuarie, la Théâtre du Châtelet spectacolul Einstein on the Beach, realizat de Robert Wilson, pe muzica lui Phillip Glass. Spectacolul a putut fi urmărit de telespectatorii din întreaga Europă, grației transmisiei în direct pe postul de televiziune Mezzo și va avea în continuare reprezentații în zilele de 9, 10 și 11 ianuarie.

De la Paris, Robert Wilson va veni direct la Craiova, pe 13 ianuarie, însoțit de colaboratorii săi.

Foto Florin Chirea

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.