Robert Wilson: Singurul lucru constant e schimbarea

Săptămână de săptămână, Yorick.ro își invită cititorii la o pagină de teatru. Un gând, o poveste, o frântură din gândirea unor mari personalități ale teatrului, de când e lumea și până azi, vă vor însoți săptămânal. Cartea de teatru e o poveste pe care vă invităm s-o descoperiți! Azi, Robert Wilson…

Rațiunea pentru care noi, artiștii, lucrăm, este ca să punem întrebări. Dacă știi de ce faci un lucru, nu mai ai nici un motiv să-l faci. Rațiunea pentru care lucrăm este aceea de a ne întreba: „Ce e asta?”; „Ce sunt pe cale să fac?; „Ce sunt pe cale să spun?”.

Poate că lucrul cel mai important în teatru e faptul de a asculta, e felul în care cineva ascultă. Asta marchează diferența dintre felul în care vezi și felul în care asculți.

Fiecare secundă este mereu altceva, foarte diferit. Când asculți, ceea ce se întâmplă e întotdeauna, parțial, o improvizație, pentru că nicio secundă nu se va repeta în același fel. Singurul lucru constant e schimbarea.

Teatrul pe care îl fac e un teatru formal. El a introdus întotdeauna o anumită distanță între material și actor, între public și scenă. Există o distanță în felul în care e realizată mizanscena și cel în care e conceput decorul. Nu e o muncă de interpretare, e un teatru care pune întrebări.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.