„Ruins True Refuge” vine la CNDB

RuinsPe 20 mai, după spectacolul „Ruins True Refuge” de Liam Clancy, Mary Reich, Yolande Snaith, Shahrokh Yadegari, Gábor Tompa (regia: Gábor Tompa) a avut loc, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, decernarea Premiului itinerant Bánffy Miklós, acordat de către Consiliul Artistic al Teatrului, cu sprijinul Galeriei Quadro. Premiul a fost înmâmnat de către Ervin Szűcs, premiatul anului 2013, actorilor: Csilla Albert, Enikő, Györgyjakab şi Ferenc Sinkó pentru prestaţia din spectacolul „Ruins True Refuge”. Duminică, 25 mai, spectacolul se va afla în turneu la București unde se va juca de la 18.00 și de la 20.00 la CNDB.

Despre acest premiu, actrița Enikő Györgyjakab, una dintre premiate, spunea: „Despre premiul Bánffy Miklós consider că e foarte important din punct de vedere al teatrului și al felului cum s-a schimbat el în ultimii nouă ani, de când sunt eu aici. Până acum mi s-a părut că în Teatrul Maghiar a fost foarte important să fie recunoscut un actor sau o prestație. Într-un fel parcă nu era atât de important să știm că trebuie să lucrăm împreună, în grup. Iar acum, am primit premiul toți trei, toată echipa, și cumva ni s-a confirmat că e foarte important să fim o echipă și să avem atenție unul la celălalt. Mi s-a părut că acest premiu înseamnă o schimbare în filosofia teatrului.”

Iar András Visky scria despre montarea de la Teatrul Maghiar din Cluj: „Spectacolul Ruins True Refuge este dansul virtuoz a trei tineri artişti ai corpului: Csilla Albert, Enikő Györgyjakab, Ferenc Sinkó. Ei pornesc în căutarea timpului şi a limbii pierdute, pentru a reconstrui împreună esenţa umană. Şi mai este un al patrulea interpret, Kristóf Dimény, un băieţel cu faţa limpede, cel care restabileşte propriul nostru trecut în teatrul de păpuşi al imaginaţiei, de o frumuseţe strălucitoare şi cutremurător de adevărat, care se naşte sub ochii noştri. Un umor fin şi înălţător, complexitatea şi bogăţia relaţiilor (nu în ultimul rând trupeşti) – toate acestea parcă se reunesc într-o uriaşă respiraţie. Sau poate, mai degrabă, într-un strigăt stins, care ne cheamă la o viaţă responsabilă şi lipsită de teamă.”

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.