Samuel Beckett la reluarea spectacolului „Așteptându-l pe Godot”

În acest an, continuăm rubrica „În cioburi de memorie”, în care veți descoperi fotografii cu mari actori și mari regizori, împreună cu o scurtă poveste. Acum, Roger Blin, Samuel Beckett și „Așteptându-l pe Godot”…

În această fotografie realizată în 1956 de Roger-Viollet îi vedem, de la stânga la dreapta, pe Lucien Raimbourg, Samuel Beckett, Pierre Latour, Didier Bouillon, Jean Martin, Roger Blin și Albert Rémy. Este ianuarie și la Théâtre Hébertot tocmai s-a reluat spectacolul „Așteptându-l pe Godot” („En attendant Godot”) de Samuel Beckett, în regia lui Roger Blin, primul care a montat piesa după ce câțiva ani autorul ei n-a reușit să găsească un regizor dispus să facă o încercare.

Piesa, care avea să schimbe istoria teatrului, fusese pusă în scenă în 1953 la Théâtre de Babylone, stârnind entuziasmul criticilor, însă creatorii de teatru rămânând reticenți, după ce mai mulți directori o consideraseră neinteligibilă și nu-și dăduseră acordul pentru montarea ei.

Înainte de premieră, dramaturgul nu-i dăduse niciun fel de sugestii sau indicații regizorului Roger Blin. Singurele lui „indicii”, exprimate în scrisori, au fost următoarele: „Spiritul piesei, în măsura în care are așa ceva, e că nu nimic nu este mai grotesc decât tragicul și trebuie să-l exprimăm până la sfârșit și mai ales la sfârșit”; „O constatare: n-am nimic de spus, dar sunt singurul care poate să spună în ce măsură nu am nimic de spus, iar asta sunt obligat s-o spun”; „Nu sunt sigur decât că personajele poartă melon”.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.