Șase țări invitate la Festivalul Undercloud

Istoria comunismuluiFestivalul Internațional de Teatru Independent „Undercloud” se va desfășura în perioada 22-31 august 2016, la București, propunând publicului zeci de spectacole și evenimente culturale din țară și din străinătate.

Anul acesta, festivalul aduce șase producții teatrale din Anglia, Franța, Grecia, Republica Moldova, Rusia și Israel, care se vor juca pe scenele de la ARCUB Gabroveni, noua gazdă a Festivalului UNDERCLOUD.

În 2016, UNDERCLOUD nu sărbătorește doar nouă ani de existență, ci și trei ediții internaționale. Printre spectacolele din străinătate confirmate la ediția din acest a Festivalului Undercloud se numără trilogia „The Tragedian”, cu Alister O’Loughlin, performance-ul isrealian „Control Freaks&More”, participant la Bienala Internațională de Arhitectură din Veneția și spectacolul de marionete pentru adulți „Voix dans le Noir” bazat pe cartea lui Matei Vișniec, „Théâtre décomposé ou l’homme-poubelle”.

Spectacolul multipremiat „The Tragedian” (trilogie) de la Prodigal Theater din Londra, realizat pe parcursul a șase ani, urmărește ascensiunea și decăderea legendarului Edmund Kean (interpretat de Alister O’Loughlin, care este și cofondatorul Prodigal), unul dintre cei mai  controversați actori britanici. Spectacolul, descris de The Stage drept o „capodoperă dickensiană”, are în palmares Premiul pentru Cel mai bun actor la Brighton Festival Fringe, o nominalizare la The Stage Awards și este câștigătorul Edinburgh Festival Fringe „Three Weeks Editors Award Edinburgh Festival Fringe”.

Franța și Republica Moldova vin cu două spectacole după scrieri de Matei Vișniec, autorul fiind unul dintre invitații speciali ai ediției de anul acesta. „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” (comedie istorică) este propunerea Teatrului „Eugène Ionesco” din Chișinău, în regia lui Slava Sambriș.Teatrul „Eugène Ionesco” a fost creat la inițiativa unei echipe de actori, în 1991, absolvenți ai Școlii de teatru „Șciuikin” din Moscova, în frunte cu Petru Vutcărău, iar Eugène Ionesco însuși și-a dat personal acordul ca noul teatru să-i poarte numele.

De la binecunoscutul Centru Teatral Meyerhold din Rusia –  un adevărat laborator de creație și cercetare în domeniul teatrului contemporan rus, dar și gazdă a numeroase producții naționale și internaționaleși a festivalului național de teatru rus Golden Mask – este invitat spectacolul „One Day We Will All Be Happy” de Yekaterina Vasilieva, în regia lui Veaceslav Cebotari. Bazat pe un monolog împărțit de două actrițe, Alexandra Kuzenkina și Anastasia Pronina, spectacolul are în centru un singur personaj, același text, aceleași costume, dar două roluri. Spectacolul se joacă și în rusă, și în engleză și a câștigat trei premii importante la festivalurile din Mogilev, Novosibirsk și Tumen.

Tami Dance Company, compania coregrafului Nirmod Freed, este invitata Israelului la UNDERCLOUD, cu performance-ul „Control Freaks & More” – centrat pe trei personaje: o femeie-animal, un bărbat-câine și o femeie din vise, toți purtați de aceeași pasiune devastatoare de a cuceri. Compania înființată în 2004, în inima Tel-Avivului, a participat la importante festivaluri și evenimente din toată lumea (Australia – Brisbane Festival; Italia – Bienala Internațională de Arhitectură din Veneția, New York – Central Park SUMMERSTAGE Festival; Johannesburg – Bienala Interdisciplinară pentru Arhitectură etc).

De la compania Collectif Kahraba din Beirut, înființată, în 2007de actorul Eric Deniaud alături de câțiva artiști francezi și libanezi, este invitat spectacolul de marionete pentru adulți  „Voix dans le Noir”.  Spectacolul, format din opt scene, care au la bază cartea lui Matei Vișniec „Théâtre décomposé ou l’homme-poubelle”, a participat la numeroase festivaluri atât din Liban și Franța, cât și în alte țări precum Italia, Polonia, Rusia.

Din Grecia, se va juca spectacolul „Philoctetes” de Yannis Ritsos (celebru poet grec, membru al grupării de Rezistență în timpul celui de-al Doilea Război Mondial), în regia lui Sissy Papathanassiou (Teatrul Analogio, Grecia). Textul vorbește despre relația dintre trecut și prezent, despre nevoia reconcilierii, despre sistemul politic corupt și jocurile de putere, despre alienarea spirituală, folosindu-se de un moment istoric clar determinat pentru a atrage atenția asupra alienării omului contemporan. Deși își extrage materialul din miturile fundamentale antice și pornește de la figura eroului Philoctetes, despre care au scris toți cei trei mari tragedieni greci – Eschil, Sofocle și Euripide, spectacolul este, de fapt, o analiză a Greciei actuale.

UNDERCLOUD se desfăşoară sub egida programului european „Europe for Festivals. Festivals for Europe”, un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.