Scena şi priveliştea

minack-theatreÎntr-un articol publicat în cotidianul britanic The Guardian pe 8 septambrie, tânărul critic de artă Mark Fisher propune un top cât se poate de provocator: cele mai spectaculoase teatre din arhipelagul britanic din punct de vedere al peisajului care la înconjoară şi le configurează. Cu alte cuvinte, al spaţiului artistic asupra căruia mama natură îşi pune o amprentă atât de importantă, oferind ea însăşi un spectacol. Cât despre rolul pe care îl joacă priveliştea şi modul în care ea influenţează percepţia spectatorului şi spectacolul deopotrivă, autorul ne lasă loc de meditaţie. Şi sugerează că un astfel de amplasament vine în ajutorul producţiei artistice într-un mod cât se poate de concret, prin simplu fapt că ne face mai îngăduitori cu ce vedem pe scenă şi să trecem cu vederea lacune mai greu de ignorat într-un spaţiu mai tradiţional. Aşa sau fie ? Sau tocmai invers ?

bardinthegarden
În fruntea topului stabilit de comentator, subiect de dezbare şi schimb de opinii care i-a provocat pe forumişti, se află Keswitk Theatre din mirificul Ţinut al Lacurilor, declarat de cotidianul The Guardian cel mai frumos spaţiu care adăposteşte un teatru.

keswicktheatre
Urmează un spaţiu care îţi taie respiraţia : Minack Theatre din Cornwall, spaţiu în aer liber, « teatrul de sub stele », aflat din 1932 pe o coastă stâncoasă, într-un golf ireal, care adăposteşte reprezentaţii cam în orice condiţii meteorologice, ca şi Open Air Theatre din Regent’s Park, Londra. Acesta din urmă este specializat în teatrul din aer liber, deci tip de instituţie care nu există pe plaiurile mioritice.open-air-theatre-regents-park

Din aceeaşi categorie face parte şi Bard in the Botanics, teatrul care-şi desfăşoară spectacolele în spaţiul neconvenţional oferit de Grădina Botanică din Glasgow. Nu este uitat nici celebrul Dukes Theatre din parcul Williamson, Lancaster, înfiinţat în epoca Restauraţiei, unul dintre primele care au avut îndrăzneala să aducă pe scenă actriţe după 1660.

Un loc special în ocupă spaţiul în care se desfăşoară festivalul de teatru de la Pitlochry, Scoţia, amplasat într-o zonă pitorească, la care se ajunge după ce urci un deal împădurit şi traversezi podul suspendat de deasupra râului Tummel. Şi lista nu se încheie aici.pitlochry-festival-theatre-scotia

Depăşind spaţiul britanic, comentatorul aminteşte de un teatru consacrat în Europa de câteva decenii, Théâtre du Soleil, aflat într-o fostă cartuşerie din Paris, un fost depozit  de muniţii din pădurea Vincennes, precum şi de Théâtre Vidy din Lausanne, amplasat într-un parc, cu o privelişte splendidă asupra lacului Geneva.

Chiar dacă teatrul în aer liber sau în locuri neconvenţionale abia prinde chip în România, aşteptăm cu interes opinii despre cele mai ofertante spaţii de teatru de la noi, fie ele clădiri sau spatii in aer liber.

Print

Un Comentariu

  1. silion daniela 06/11/2009

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.