Se apropie Zilele Unteatru

zilele-unteatruÎn perioada 28 iulie-4 august va avea loc festivalul Zilele Unteatru, eveniment care va marca șase ani de existență a proiectului Unteatru, precum și mutarea într-un spațiu nou, în care se se va desfășura manifestarea.

Șapte zile de spectacole și concerte au pregătit organizatorii, care au inclus în program și o premieră, un vernisaj de fotografie sau un târg de design.

„Zilele UNTEATRU este sărbătoarea noastră preferată. E ziua teatrului căruia în șase ani i-au crescut aripi de albatros călător. E ziua teatrului de la care am învățat ce înseamnă să fii liber și onest în tot ce faci. Pentru noi UNTEATRU înseamnă emoție. Emoția încercărilor, emoția îndrăgostirii, emoția descoperirilor, emoție în toate formele ei. Și pentru asta suntem recunoscători”, au spus Andrei și Andreea Grosu, regizori și fondatori UNTEATRU.

Programul evenimentului este următorul:

Joi, 28 iulie, ora 19

Trădare
de Harold Pinter

Traducere Sânziana Stoican
Regie: Sânziana Stoican
Scenografie: Valentin Vârlan
Cu: Sabrina Iaschevici, Ionut Visan, Silviu Debu

Joi, 28 iulie, ora 22

Concert Robin and the Backstabbers

Robin and the Backstabbers este o trupă românească de rock formată în 2010 la inițiativa lui Andrei Robin Proca. Membrii își descriu muzica drept “pop melodramatic”.

Cu 8 single-uri #1 la Radio Guerrilla și City FM, albumul de debut Bacovia Overdrive, vol. I: Stalingrad a fost printre cele mai bine vândute albume în prima lună de la lansare (topurile Cărturești și iTunes România), propulsându-i pe Robin and the Backstabbers în atenția publicului dornic de un suflu nou în muzica alternativă.

Câștigând distincțiile „Cel mai bun rock alternativ” și „Artistul anului” la Gala On Air Music Awards 2013, trupa și-a continuat activitatea live prin turnee de cluburi și festivaluri open air (B’estfest, Ursus Evolution, Electric Castle, Peninsula, Zilele Prieteniei Bergenbier, FânFest, BlajAlive etc.). În primăvara lui 2015 au lansat mult-așteptatul album secund, Bacovia Overdrive, vol. II: Arhanghel’sk, printr-un concert la Halele Carol din București prefațat de single-ul „Muzică în cântece”. Noul single „Cosmonaut”, lansat recent cu un videoclip nostalgic și personal, vine să întregească povestea unui al doilea album apreciat și controversat.
Vineri, 29 iulie, ora 18

Vernisaj  foto Adi Bulboacă
Un jurnal personal în fotografii din 103 trenuri
Vineri, 29 iulie, ora 19.30
 Vandalul
de Hamish Linklater
PREMIERĂ
(în prezența autorului)

Coproducție Teatrul Unteatru – TVR (Casa de producție TVR)
Cu: Mihaela Trofimov, Ionut Visan, Liviu Pintileasa
Regia: Andreea Vulpe
Scenografia: Daniel Titza

Premieră absolută în România, Vandalul a reprezentat debutul dramaturgic, în 2014, al lui Hamish Linklater – tânăr actor american, cunoscut publicului român din filme ca The Big Short (2015), Magic in the Moonlight (2014), The Four Fantastics (2005) sau serialul Law and Order (2012) – debut unanim apreciat ca un succes, în urma căruia autorul a devenit una dintre cele mai promiţătoare tinere speranţe ale dramaturgiei americane.
Textul lui Hamish Linklater ne vorbeşte despre singurătatea a trei fiinţe, aparţinând unor lumi diferite, fiecare cu niscaiva schelete în propriile dulapuri, cu tarele unei existenţe de câteva decenii, pe care Marele Regizor le aduce laolaltă într-o noapte îngheţată. Ce urmează, unde va duce această prietenie… nu ştim. Şi nici nu mai contează.
Vineri, 29 iulie, ora 22
Concert Lucia

Lucia impresionează prin interpretare și timbrul vocal total aparte, introducându-te încă de la primele note în atmosfera de poveste a pieselor ei. Coverul ei de debut, “Silence”, a depășit 20.000.000 de vizualizări pe Youtube, atrăgându-i legiuni de fani din toată lumea.

După succesul fulminant avut cu primul single, Lucia începe să lucreze, cu fiecare nouă piesă, la descoperirea propriului său stil indie/pop și la punerea pe picioare a unui proiect live propriu. Piese ca „Me Over You”, „Hide”, „Beethoven”, „Make Up Song” și „Days”, lansate pe parcursul a trei ani pigmentați cu sesiuni de înregistrări la Londra și Los Angeles, vin în întâmpinarea fanilor din ce în ce mai mulți, dornici de materiale noi și de concerte live. Cel mai recent videoclip, “Yours”, a anunțat mult- așteptatul prim album de studio Lucia, intitulat Silence, care a fost lansat la finele anului trecut.

 

Sâmbătă, 30 iulie, ora 12
Livada de Vișini
de A.P. Cehov
Traducerea: Raluca Rădulescu
Scenografia: Vladimir Turturica
Regia: Andrei și Andreea Grosu

Cu: Mihaela Trofimov, Sabrina Iașchevici, Florina Gleznea, Liviu Pintileasa, Richard Bovnoczki, Andrei Seușan, Ionuț Grama, Corina Moise, Bogdan Cotleț, Cristina Casian, Constantin Cojocaru, Ionuț Vișan

Livada de vișini a lui A.P. Cehov a devenit usor, pe nesimțite, Livada noastră de vișini. Am cautat-o în toate felurile, am descusut-o la toate încheieturile, ne-am petrecut mult timp încercând să îi aflăm adevărul. Am înțeles că adevărul despre ea era adevărul nostru: ne-am dorit să spunem lumii despre dragoste. Și despre familie. Iar Livada de vișini avea tot vocabularul necesar acestui drum. Nu e un spectacol despre o poveste rusească. E despre noi. Toți. Sau unul câte unul. E un gând pentru care 15 oameni și-au pus sufletul gaj. La 5 ani de Teatrul Unteatru, împreună cu echipa teatrului, am îndrăznit să vorbim despre familie. Pentru că așa am simțit.
Sâmbătă, 30 iulie, ora 14.30
Povești cu Hamish Linklater

Hamish Linklater, autorul piesei „Vandalul” va fi prezent la premiera spectacolului ce se va juca pe scena Zilelor UNTEATRU vineri, 29 iulie, ora 19:30.
Celebrul actor american, cunoscut din filme precum The Big Short (2015), Magic in the Moonlight (2014), va onora cu sederea sa pe durata intregului festival astfel incat, sambata, 20 iulie, la ora 14:30, in spatiul barului UNTEATRU, publicul va putea sta la povesti cu Hamish Linklater.
Sâmbătă, 30 iulie, ora 16
Hamlet
dupa William Shakespeare
Un spectacol de:
Alina Berzunteanu, Richard Bovnoczki, Peter Kerek
Hamlet – Poate fi razbunata crima? Incercand sa se razbune pe cel care i-a ucis tatal, Hamlet ajunge sa se razbune pe el insusi pana ce ajunge la tacere. Spectacolul renunta la orice privire exterioara asupra povestii si urmareste filmul acestei razbunari imposibile strict din interiorul lui Hamlet.
Sâmbătă, 30 iulie, ora 17
Concert Alex Ștefănescu
„Ziua necunoștinței”

“Străinul pe lângă care treci are de multe ori aceleași gânduri ca și tine. Deși viața lui e foarte diferită, experiențele fundamentale sunt aproape mereu similare. Micile lucruri profund umane pe care le trăim cu toții ar trebui conștientizate căci ele ne apropie, ne fac să reflectăm, să râdem și să simțim că facem parte din ceva mai mare decât noi. Ziua Necunoștinței asta își propune să facă, fiind în același timp echivalentul a câteva sute de abdomene convertite în hohote de râs.” – Alex Ștefănescu
Ziua Necunoștinței este un concert/one-man show cu actorul Alex Ștefănescu și chitara lui acustică. Acesta propune o călătorie muzicală pe străzile sufletului uman-urban, în ritmuri de pop, rock, reggae, hip hop și multe altele, în încercarea de a găsi răspunsuri la întrebări profunde precum: “Voi reuși să-mi împlinesc visurile?”, “Ce este dragostea și de ce am nevoie de ea?”, “Oare de ce își pozează oamenii mâncarea?”.

 

Sâmbătă, 30 iulie, ora 19
Liliom

de Molnár Ferenc

PREMIERĂ

Cu: Ionuț Vișan, Sabrina Iașchevici, Corina Moise
Florina Gleznea, Liviu Pintileasa, Andrei Seușan, Silviu Debu
Scenografia: Cristian Stănoiu
Regia: Kovács Zsuzsánna
Într-o seară, într-un colț ascuns al unui parc, stă pe o bancă Liliom și Julika și tac despre ce le este atât de greu să vorbească. A doua zi încep o viață nouă, fără bani, fără casă, fără loc de muncă, fără viitor, împreună. Dar mirosul de salcâm, care acoperă iubirea lor trezită, dispare, iar ei pornesc pe o cale inevitabil tragică.
Sâmbătă, 30 iulie, ora 22

Concert Byron

Duminică, 31 iulie, ora 14
Are nevoie de multa atentie!
de Martin Crimp
Nerecomandat sub 16 ani

Traducerea: Sânziana Stoican
Cu: Mădălina Anea, Sabrina Iaschevici, Cristina Casian,
Silviu Debu, Ionuț Vișan
Scenografia: Valentin Vârlan
Regia: Sânziana Stoican

Spectacolul este un semnal de alarmă la adresa unei societăți care a uitat să ofere atenție lucrurilor cu adevărat importante.

Duminică, 31 iulie, ora 17

Concert Maria Raducanu & Maxim Belciug
Sau, parafrazând un titlu mai vechi, sa cânţi Purcell într-o ţară a manelelor…
Dar nu vă speriaţi: nu va fi numai Purcell. Va fi şi Lorca, în ecouri de flamenco. Vor fi şi vişini înfloriţi. Şi dor. Şi jale. Zefiri şi trandafiri. Şi viersuri pe ruseste. Poate chiar un pic de Esenin. Cântec din cântec… Bâtrân cobzar, să-mi cânţi şi din chitară. Să-mi cânţi ce ştii mai bine!

Maria Răducanu – una dinte cele mai speciale voci din lume – și Maxim Belciug – chitaristul încântărilor – se reîntâlnesc “live” pentru un regal muzical pe care afișul îl prefațează cu versurile poetului Jorge Luis Borges: “Nimic nu e atât de vechi sub soare. Totul se întâmplă pentru prima oară, dar într-un chip veşnic”. Va fi, ca de fiecare dată când cei doi s-au regăsit împreună pe scenă, o aventură unică printre muzici, epoci și trăiri felurite, cu lacrimi dulci în murmur de chitară, cadențe andaluze, pesnii rusești, baroc italian suav și, bineînțeles, romanțe și cântece din vechiul București. Fericire.
Duminică, 31 iulie, ora 19.30

The Sunset Limited
de Cormac McCarthy
Cu: Șerban Pavlu, Richard Bovnoczki
Traducerea: Ioana Pelehatăi
Scenografia: Vladimir Turturica
Regia: Andrei și Andreea Grosu
Nominalizat la categoria “Cel mai bun spectacol”, in cadrul Galei UNITER 2016
Proiect finanțat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în cadrul Programului cultural „Ești București 2015”
The Sunset Limited e o întâlnire. O întâlnire autentică . Plină de bucurie. E felul nostru de a ne deschide. E o poveste despre fragilitate și îndrăzneală. E despre tine. Și despre noi. Netrucat. E despre cele mai întunecate gânduri și despre cele mai gingașe încercări. E despre iubire sau despre absenta ei. E despre prietenie. E despre Dumnezeu.Sau nu. E despre toate astea și despre nimic din toate astea. Probabil e unul dintre cele mai intime spectacole care ti se pot întâmpla. Atât de personal că ti se face frică. Sau nu. Sau dor. E despre doi oameni care au nevoie. Atât.
Acesta nu este o prezentare a spectacolului. E puțin mai mult. E o confesiune. Curajoasă.

Duminică, 31 iulie, ora 21.30
Concert Alexandru Andrieș și Sorin Romanescu


Marți, 2 august, ora 20; Miercuri, 3 august, ora 20; Joi, 4 august, ora 20

We should have seen the lights already
după Matei Vișniec

Colaj din: MAN WITH THE HORSE (Omul cu Calul)
VOICES IN THE DARKNESS II (Voci in intuneric II)
THE LAST GODOT (Ultimul Godot)
VOICES IN THE DARKNESS I (Voci in intuneric I)
MAN WITH THE CIRCLE (Omul cu cercul)
VOICES IN THE DARKNESS III (Voci in intuneric III)
POCKETS FULL OF BREAD (Buzunarul cu paine)
Distributia: Vasile Flutur, Aaron Novak
Regia si scenografia: Jonathon K. Musser

Acest eveniment a fost o premieră absolută în America. Mai mult, piesa Ultimul Godot, tradusă de Vasile Flutur, a fost in premieră mondială în limba engleză.
Matei Vișniec este un dramaturg român distins cu premii internaționale, contemporan cu Eugen Ionescu si Samuel Beckett. Cu toate acestea, în mod surprinzător, opera sa este deocamdată necunoscută de către publicul american. Această producție are distinsul privilegiu de a introduce piesele sale în New York, iar mai apoi în tot restul Statelor Unite ale Americii.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.