Şi la Londra se taie banii pentru Cultură. Artiștii vor protesta printr-un lanț uman

londra_408x273Miercuri, 18 septembrie 2013, oameni de teatru, scriitori și muzicieni vor ieși în stradă la Londra în semn de protest la adresa deciziei guvernamentale de reducere a bugetului pentru cultură. Demonstrația a fost anunțată de presa internațională încă de la începutul lunii și va avea loc în fața National Gallery, loc simbolic al Londrei.

Participanții vor face un lanț uman în cadrul mitingului organizat de Lost Arts, o confederație alcătuită din opt sindicate, printre care Equity, Sindicatul Muzicienilor și Asociația Scriitorilor din Marea Britanie, anunță „The Stage“. Demonstrația va avea loc la ora 18.00 și va fi urmată de o seară de poezie și muzică la 12 Bar Club, care va începe o oră mai târziu.

Potrivit organizației Lost Arts, care se ocupă cu identificarea pierderilor cauzate de reducerile de buget, protestul este o reacție la politica guvernamentală de diminuare a fondurilor destinate artelor și culturii și de a ignora valorea adevărată. „Accesul la artă și cultură nu este un lux, este un drept al omului. Vom forma un lanț uman în față la National Gallery pentru a soma guvernul să protejeze finanțarea acordată domeniilor artistice și culturii“, au declarat organizatorii. Stephen Spence, secretar general al Equity, a anunțat la rândul său: „Implicarea organizației noastre face parte din campania menită a evidenția efectele negative ale agendei de austeritate a coaliției asupra artei, una dintre poveștile de succes ale Marii Britanii, care, dacă are parte de sprijinul cuvenit, poate aduce o contribuție uriașă la revenirea socială și economică“.

Începând cu anul 2010, bugetul Ministerului Culturii, Massmediei și Sportului a scăzut cu mai mult de o treime. De asemenea, subvențiile guvernamentale acordate artei și culturii s-au diminuat cu 124 de milioane de lire sterline. Aceste măsuri au generat reducerea bugetelor destinate evenimentelor artistice, reduceri de personal în instituții din domeniu, suspendarea activității în cazul unor instituții și companii și, desigur, reducerea accesului publicului la manifestări de gen.

Alan Leighton, secretar general al Sindicatului Prospect, afiliat la Lost Arts, a explicat: „În industria artistică din Marea Britanie lucrează 2,5 milioane de angajați și, prin turism, aceeași industrie aduce un venit anual de 865 de milioane de lire sterline. Și totuși, guvernul continuă să taie bugetele pentru instituții cum sunt muzeele și galeriile naționale și să nu recunoască adevărata valoare, contribuție și importanță a accesului la artă și cultură“.

Și Bernie Corbett, secretar general al Asociației Scriitorilor, a avertizat că artiștii și oamenii de cultură nu condamnă azi rectificările bugetare și uită de ele a doua zi, anunță sursa menționată. „O să avem memorie bună și o să ne așteptăm ca următorul guvern să restabilească bugetul pentru artă, spre binele unei industrii uriașe, al celor care fac parte din ea și al milioanelor de turiști care vin să ne viziteze muzeele și galeriile și să ne vadă spectacolele de teatru. Fiecare bănuț oferit culturii și artei generează mai mulți bănuți în economia britanică, așa că diminuările de buget hotărâte de guvern sunt niște răni pe care ni le facem singuri“, a explicat reprezentantul scriitorilor.

 

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.