„Sinucigașul” de la Ploiești are premiera la Odeon

Ionut Visan, Diana Roman, Ioan Coman, Clara Flores,   Nadiana SalageanSpectacolul „Sinucigașul” de Nikolai Erdman, pus în scenă de regizorul Gelu Colceag la Teatrul Toma Caragiu din Ploiești, va avea premiera oficială luni, 9 martie, la ora 19.00, la Sala Majestic a Teatrului Odeon din București.

Din distribuție fac parte Ionuț Vișan, Diana Roman, Clara Flores, Ioan Coman, Nadiana Salagean, Bogdan Farcaș, Alin Teglaș, Adrian Ancuța, Karl Baker, marian Despina, Ada Simionică, Gabi Sandu, Mihaela Popa și Ioan Radu Burlan.

Gelu Colceag a vorbit astfel despre piesa pe care a ales să o monteze la Ploiești: „Această piesă de teatru a fost scrisă în 1928, la 11 ani după schimbarea radicală a sistemului politic în Rusia. Teoria marxist-leninistă cerea literaturii și artei mesaje optimiste, încrezătoare în viitorul luminos al societății comuniste. Un tânăr de 28 de ani, curajos și eretic, propune pentru a fi reprezentat pe scena Teatrului de Artă un text care se intitulează nici mai mult, nici mai puțin decât Sinucigașul! Mai mult decât titlul, nici mesajul nu este conform cu cerințele exprese ale noilor conducători. Nemulțumirile personajelor referitoare la calitatea vieții și, implicit, critica sistemului politic și economic, deteriorarea sentimentelor umane care stau la baza relațiilor sănătoase din familie, satirizarea unor tipologii monstruoase, care parazitează munca onestă a populației, revendicarea sacrificiului uman pentru o cauză așa-zis nobilă, deși sunt realități ale acelui timp istoric, sunt argumente hotărâtoare pentru interzicerea reprezentării spectacolului, precum și pentru deportarea tânărului Erdman în Siberia. Dar, ca orice operă genială, piesa lui Erdman are un caracter vizionar. Ca atare, dupa 87 de ani, ea se dovedește a fi perfect contemporană cu societatea în care trăim.”

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.