„Slugă la doi stăpâni”, o meditație despre iubire la Odeon

Pe 19, 25 și 26 mai, la ora 19.00, la Sala Majestic a Teatrului Odeon din București vor avea loc primele reprezentații în avanpremieră ale spectacolului „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni, în regia lui Peter Kerek și în scennografia semnată de Iuliana Vâlsan.

Din distribuție fac parte: Pavel Bartoș, Alina Berzunțeanu/ Anda Saltelechi, Elvira Deatcu/ Crina Mureșan, Diana Gheorghian, Dorina Lazăr, Nicoleta Lefter, Rodica Mandache, Ruxandra Maniu/ Anda Saltelechi, Irina Mazanitis, Paula Niculiță.

Scrisă de Carlo Goldoni cu titlul original Il servitore di due padroni, piesa a avut prima reprezentație în anul 1746 la Teatro San Samuele din Veneția. Într-o viziune fantezistă, în voia căreia se lasă personaje ca Pantalone, Brighela, Doctorul, Clarice, Silvio, Beatrice, Florindo sau Smeraldina, spectacolul propus de regizorul Peter Kerek este o meditație pe tema iubirii.

Regizorul Peter Kerek a explicat: „Piesa lui Goldoni se află cu siguranță în topul celor mai bune comedii care s-au scris vreodată. Când am recitit piesa m-a trimis direct la comediile shakespeariene, în mod special la A douăsprezecea noapte, cea mai “aerodinamică”, cea mai agilă, cea mai italiană dintre ele. Da, atributele sunt împrumutate din lumea automobilistică pentru că piesa Slugă la Doi Stăpâni se lasă cel mai bine comparată cu o mașină de viteză, sport, cu linii elegante, seducătoare, ce întruchipează în egală măsură elemente masculine cu elemente feminine. Natura acestui text este una hibridă, androgină. Dacă te uiți la ea puțin mai dintr-o parte pare foarte masculină, dacă schimbi unghiul ai putea să juri că e o poveste spusă dintr-o perspectivă cât se poate de feminină. Oricum ai privi-o este o comedie care te aruncă într-o vâltoare a plăcerilor. Personajele fug, înoată, după plăceri culinare, erotice, caută întâlnirea cu pericolul, vor să pună stâpânire pe bani, viață și moarte. Însă surpriza adevarată abia urmează, piesa mai are ceva, ceva foarte neobișnuit pentru o comedie, și anume misterul. Această combinație atât de rar întâlnită între două genuri extrem de contradictorii m-a făcut să mă întreb cum pot fi ele “logodite” într-un singur spectacol.”

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.