Societatea contemporană, în vizor la Teatrul Evreiesc de Stat

Marți, 5 decembrie, de la ora 18.00, la Teatrul Evreiesc de Stat va avea loc un triplu eveniment: lansarea programului de teatru socio-politic „Ticun Olam”, coordonat de David Schwartz și Andreea Vălean, lansarea concursului de texte de teatru contemporan cu tematică evreiască și proiecția filmului „Marele Jaf Comunist”, în regia lui Alexandru Solomon, urmată de o discuție cu Alexandru Solomon, Cristina Diac (istoric) și Florin Poenaru (sociolog)

În cadrul istoriei și culturii evreiești, dreptatea socială, construirea unei lumi mai echitabile și mai incluzive au jucat și joacă în continuare un rol esențial. În acest context arta, și în special teatrul, au un rol fundamental. Teatrul, prin însuși specificul său, adună oamenii împreună, oferă cadrul și mijloacele pentru dezbatere și pentru confruntarea diverselor perspective, idei și soluții de transformare și ameliorare a problemelor societății contemporane. În această direcție, David Schwartz (regizor) și Andreea Vălean (regizoare și scenaristă) organizează la Teatrul Evreiesc de Stat „Ticun Olam”, un program de spectacole, proiecții de film, dezbateri, spectacole-lectură și teatru participativ, centrate în jurul problemelor și provocărilor majore ale societății contemporane.

De asemenea, în cadrul programului „Ticun Olam” se va desfășura prima ediție a concursului de dramaturgie contemporană evreiască, care își propune descoperirea, dezvoltarea și montarea de piese de teatru care pornesc de la biografiile diverselor personalități evreiești din istoria, societatea și cultura română. Concursul își propune pe de-o parte promovarea istoriei și culturii evreiești și contribuției comunității evreiești la istoria, societatea și cultura națională; iar pe de altă parte dezvoltarea dramaturgiei contemporane locale cu subiecte evreiești. La evenimentul de lansare, la care vor participa Maia Morgenstern, David Schwartz și Andreea Vălean se va discuta despre mizele și regulamentul concursului.

În aceeași seară va avea loc și proiecția filmului „Marele Jaf Comunist”, scenariul și regia Alexandru Solomon, o producție Libra Film.

August 1959, București. Șase foști membri ai nomenclaturii comuniste și colaboratori ai Securității, cu toții evrei, foști ilegaliști, fură o mașină a Băncii Naționale în care se află 1,6 milioane de lei. După arestarea lor, li se cere să reconstituie furtul și ancheta în fața aparatului de filmat. Apoi, sunt condamnați la moarte și împușcați. La mai puțin de un an, pe ecrane este prezentat filmul Reconstituirea, care reconstituie întâmplarea cu autorii jafului în rolurile principale. După 40 de ani, regizorul Alexandru Solomon revine asupra acestui eveniment din istoria României, ale cărui semnificații și motivații rămân până astăzi neelucidate. Filmul va fi urmat de o discuție cu publicul, cu participarea regizorului Alexandru Solomon, a istoricului Cristina Diac și a sociologului Florin Poenaru.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile!

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.