„Solitaritate“, la Avignon până pe 27 iulie

Solitaritate_064_©_Paul_BailaTeatrul Național Radu Stanca Sibiu prezintă spectacolul Solitaritate”, în regia Gianinei Cărbunariu, în selecția oficială a Festivalului de la Avignon din 2014. Spectacolul va fi însoțit de o expoziție a artistului Dan Perjovschi.
Cele opt reprezentații ale producției regizate de Gianina Cărbunariu au început ieri, 19 iulie, și vor continua până pe 22 iulie, reluându-se după aceea în intervalul 24-27 iulie. Spectacolul este prezentat în limba română, cu traducere în engleză și franceză. Pentru noi e o bucurie absolută să deschidem o fereastră spre teatrul românesc, după 19 ani de absență a României în selecția Festivalului de la Avignon”, a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național din Sibiu.
Teatrul Național din Sibiu aduce în turneu un spectacol după un scenariu original ce face o cronică vie a României actuale. În „Solitaritate”, tânăra regizoare Gianina Cărbunariu vorbeşte despre discriminare, pierderea identităţii şi dezbinarea societăţii.„Fiecare dintre cele cinci scene ale spectacolului este o ficțiune inspirată dintr-o realitate sau dintr-un anumit tip de discurs public prezent în societatea românească actuală: de la zidul construit în Baia Mare pentru a separa comunitatea rromă de șoseaua principală a orașului și până la marcarea din ce in ce mai radicală a diferențelor între categorii sociale, etnii, generații. Sub pretextul respectării unor convenții sociale și al salvarii cetățeanului, sunt inventate de fapt reguli noi menite să stigmatizeze diferența și să estompeze tot ceea ce ar putea să ne apropie. Mai grav decât radicalizarea discursului politic despre sărăcie – vazută ca o vină a celui incapabil să fie eficient – este faptul că acesta a contaminat spațiul public și riscă să devină o perspectivă normală, justă, perfect îndreptățită”, a declarat Gianina Cărbunariu la premiera spectacolului de la Sibiu, din data de 14 iunie 2013.
„Solitaritate” este o coproducţie Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu și Théâtre National de la Communauté Française de Belgique, în colaborare cu Odéon-Théâtre de l’Europe și Le Festival d’Avignon 2014. O producție originală pentru ORAȘE PE SCENĂ – CITIES ON STAGE, proiect finanțat cu sprijin din partea Comisiei Europene. Un spectacol finanțat cu sprijin din partea Ministerului Culturii din România.

Producția va fi însoțită de o expoziție creată de Dan Perjovschi. Dan Perjovschi este unul dintre cei mai apreciați artiști vizuali români pe plan internațional, iar expoziţiile sale sunt adevărate spectacole. După ce expoziţiile sale au impresionat iubitorii de artă vizuală din centre culturale prestugioase, artistul român continuă seria intervențiilor de pe zidul exterior al Teatrului Național din Sibiu și face o cronică vie a societății moderne prin intervenții site-specific cu desene de tip comentariu social, în premieră la Avignon. Ziarul Orizontal propus la în orașul papilor completează colecția nemuzeală propusă pentru Platforma de Arte Vizuale a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, formând o nouă poezie urbană.

Foto: Paul Baila

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.