„Spaima zmeilor” a câștigat marele premiu al Festivalului „100, 1.000, 1.000.000” de povești”

Spaima_zmeilor_Teatrul_Ion_CreangaCea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000” de povești”, organizat de Teatrul Ion Creangă, s-a încheiat după o săptămână în care au avut loc peste 40 de reprezentații.

Artiști din Italia, Spania, Israel, Slovacia, Germania, Elveția, Olanda, Argentina și România, au fost la București în această perioadă, 14 dintre producțiile invitate fiind incluse în cele două secțiuni competiționale: spectacole pentru copii cu vârsta sub 6 ani, respectiv peste 6 ani.

În acest context, evenimentul de închidere, a prilejuit și decernarea premiilor acordate de juriul prezidat pentru al doilea an consecutiv de Slobodan Marković, Director al Festivalului Internațional al Teatrelor pentru Copii de la Subotica, Serbia. Acestuia i s-au alăturat personalități din domeniul teatrului din România și din străinătate: Maria Zărnescu (critic), Emil Boroghină (directorul fondator al Festivalului Internaţional de Teatru Shakespeare), Emilia Popescu (actriță) şi Philippe Besson (regizor, Germania).

În urma jurizării, premiile celei de-a XI-a ediții au revenit musicalului „Spaima zmeilor” (Teatrul Ion Creangă) – Premiul „Cornel Todea” pentru cel mai bun spectacol adresat copiilor peste 6 ani, în timp ce Premiul „Educație timpurie” pentru cel mai bun spectacol adresat copiilor sub 6 ani a fost câștigat ex-aequo de „Culori” (Dansmakers Amsterdam / Gaia Gonelli, Olanda) și „Zbor prin povești” (Teatrul Ion Creangă).

Juriul a premiat, de asemenea, performanțele actorilor Gabi Costin – pentru rolul Mama zmeilor în spectacolul „Spaima zmeilor”, Teatrul Ion Creangă și Eti Vaknin Sober – Lupul în „Petrică și Lupul”, Teatrul Orna Porat, Israel. Trupa din Tel Aviv a obținut un al doilea premiu pentru adaptarea binecunoscutei povești simfonice, interpretarea muzical vocală de excepție a personajelor fiind răsplătită cu un Premiu Special al Juriului, se arată într-un comunicat de presă.

Cel de-al doilea Premiu Special al Juriului a fost acordat artistului Franc Aleu, pentru regia audiovizuală a spectacolului „Pinocchio” (Roseland Musical, Spania), o producție cu un limbaj scenic inovativ, în care dansul și tehnologia coexistă pentru a compune o lume magică.

Cele două spectacole premiate produse de Teatrul Ion Creangă – „Spaima zmeilor” și „Zbor prin povești” – vor putea fi urmărite în stagiunea 2015/2016, programul următoarelor reprezentații fiind disponibil pe website-ul www.teatrulioncreanga.ro.

Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de povești”, iniţiat în anul 2005 de regizorul Cornel Todea şi organizat anual de Teatrul Ion Creangă, este un program complex de educație teatrală, culturalizare și formare a gustului estetic al celor mai mici spectatori. Festivalul a reunit în 2015 două secțiuni competiționale și o secțiune OFF necompetițională, în total peste 40 de evenimente care au fost susținute în cinci spații: Teatrul Excelsior, Teatrul de Comedie, Opera Comică pentru Copii, Centrul Național al Dansului București și creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.