Spectacol despre „miresele Jihadului“, anulat la Londra

Homegrown in lumeO producție ce dezbate o temă actuală – motivele pentru care tinerii radicali se alătură fundamentalismului islamic – a fost anulată în capitala Marii Britanii la sfârșitul lunii iulie, cu puțin timp înainte de premieră, a anunțat cotidianul „The Guardian“, preluat de presa franceză.

„Homegrown“, spectacol produs de National Youth Theatre, nu a mai ieșit la rampă, fără ca realizatorii să fi fost informați în prealabil și fără să fi primit vreo justificare. Regizoarea Nadia Latif și dramaturgul Omar El-Khairy au susținut că anularea a avut loc din cauza unor presiuni din exterior, adăugând că și autoritățile locale, și poliția s-au implicat în timpul repetițiilor.

„Acest spectacol este o discuție inteligentă despre o temă care generează reacții isterice, așa că unele voci au fost reduse la tăcere fără nicio explicație și fără să se fi văzut vreodată spectacolul, din cauza fricii în care trăim“, a declarat regizoarea pentru sursa citată.

Anunțată printr-un simplu email că se renunță la producție, echipa bănuiește că decizia neașteptată este rezultatul unor presiuni la care a fost supusă conducerea teatrului.

Distribuția este alcătuită din 112 tineri cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani, majoritatea provenind din minorități etnice. Inițial, ar fi trebuit să fie găzduită de școala din Bethnal Green, aproape de academia la care au studiat Shamima Begum, Kadiza Sultana și Amira Abase, cele trei eleve suspectate că ar fi mers în Siria în februarie 2015 ca să se alăture cauzei Jihadului și a căror poveste a fost sursa de inspirație a spectacolului. De altfel, acesta este o creație de grup, rezultată în urma unor sesiuni de lucru cu actorii, în care echipa s-a concentrat asupra profilului psihologic al „mireselor Jihadului“ și a atitudinii față de islam în Marea Britanie.

În luna iunie, într-o primă fază, schimbarea spațiului care trebuia să găzduiască producția a avut loc în urma motivației invocate de purtătorul de cuvânt al consiliului local din Tower Hamlets, care a declarat: „Școala nu a înțeles inițial care este tema piesei când a fost de acord să găzduiască spectacolul. Când a conștientizat însă problematica, conducerea a decis că nu e potrivit ca școala să permite aceste reprezentații de la National Youth Theatre.“

N-a trecut mult și, la începutul lunii iulie, au povestit regizoarea și dramaturgul, poliția și-a exprima dorința de a vedea scenariul și, eventual, de a trimite polițiști în civil în rândurile spectatorilor.

National Youth Theatre a anunțat ulterior că s-a renunțat la spectacol din motive de calitate nesatisfăcătoare, însă cei doi creatori susțin că înainte de hotărârea de anulare nu s-a discutat niciodată despre un asemenea aspect și nu s-a pus problema niciunei vizionări interne, adăugând că repetițiile erau în fază avansată și că premiera putea avea loc chiar înainte de termenul stabilit. „Trebuie să precizăm”, a explicat regizoarea, „că n-am fost opaci la nimic în timpul lucrului. Este un spectacol pe care ni l-a cerut National Youth Theatre, iar noi am dat mereu dovadă de transparență“.

Instituția de spectacol a refuzat să răspundă la acuzațiile de cenzură venite din partea creatorilor, care susțin, prin declarația lui Omar El-Khairy, că „sigur s-a întâmplat ceva radical“. National Youth Theatre a făcut următoarea afirmație într-un comunicat de presă: „Spectacolul Homegrown nu se va mai face. După o analiză, am ajuns la concluzia că nu putem fi siguri că ne vom atinge toate scopurile în concordanță cu standardele noastre și ale publicului nostru“.

Shami Chakrabarti, președinta Oraganizației Liberty, a comentat: „Ce s-ar fi putut întâmpla cu zece zile înainte de premieră, astfel încât unn spectacol atât de relevant să se anuleze? În urmă cu numai două săptămâni primul-ministru a vorbit despre puterea de seducție pe care o are gruparea Isis asupra tinerilor. Oare ce mesaj se transmite prin decizia de a renunța la spectacol?“

Paul Roseby, director la National Youth Theatre, tocmai declarase într-un interviu publicat cu puțină vreme în urmă în același cotidian „The Guardian“: „Poate că rezultatul final de pe scenă va diviza opinia publică, doar așa a fost mereu. Dar cred că merită riscul, pentru că teatrul e un instrument foarte puternic de explorare a acestor probleme, care pot stârni reacții deloc comode din partea oamenilor“.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.