Ștefan Iordache: Mi-e dor de mine, așa cum eram când eram copil

stefan-iordacheSăptămână de săptămână, Yorick.ro își invită cititorii la o pagină de teatru. Un gând, o poveste, o frântură din gândirea unor mari personalități ale teatrului, de când e lumea și până azi, vă vor însoți săptămânal. Cartea de teatru e o poveste pe care vă invităm s-o descoperiți! Azi, Ștefan Iordache…

Aveam insomnii cu „Hamlet”! Groaznice! Când mă culcam, mai jucam încă o dată în minte spectacolul. E cumplit de obositor și mi se întâmplă cu fiecare rol nou. E o ciudățenie de-a mea. Sau poate nu numai a mea. Teatrul nu e o oglindă a vieții. E chiar viață. Duci în tine, în organismul tău, atâtea existențe. Actorul se consumă ca un sportiv de performanță. La fiecare spectacol cu „Hamlet”, slăbeam patru kilograme. La „Richard III”, trei-patru kilograme. La „Titus Andronicus”, două-trei kilograme. Cu trupul tău se întâmplă multe. Există pericolul să te îmbolnăvești. Să te modifici fizic, dar mai ales psihic. Imaginați-vă un actor care joacă zece ani Regele din „Escurial” sau „Titus Andronicus” și se umple de atâta otravă. Eu, când interpretez un asemenea erou, calc altfel, vorbesc, mă comport altfel decât un om normal. Spre nefericirea familiei mele. Cred că e foarte greu să suporți în casă un actor. Am avut șansa să joc numai roluri grele, care mi-au adus satisfacții enorme pe plan artistic. Dar eu nu mai sunt același. Și mi-e dor de mine, așa cum eram când eram copil. (…)

După ce joci mult un spectacol, e bine să te retragi. Sigur că există un mic regret. Dar capeți o liniște care te împacă până la urmă cu tine. Probabil, din reflex, organismul se apără. Dacă mă întrebi ceva după trei zile de la despărțirea de un rol, nu mai știu nimic. Trupul, creierul, sufletul, mi se eliberează pentru alte personaje. Altfel, aș înnebuni.

(Fragment din volumul „Regele scamator Ștefan Iordache” de Ludmila Patlanjoglu, Editura Jurnalul, Curtea veche, 2008)

Print

2 Comentarii

  1. Marin Mar. 21/01/2016
  2. DAN LUPESCU 22/01/2016

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.