Ștefan Iordache și Valeria Seciu în „Maestrul și Margareta”

Cioburi IordacheÎn rubrica „Teatrul în cioburi de memorie” veți descoperi fotografii cu mari actori și mari regizori, împreună cu o scurtă poveste. Acum, Ștefan Iordache și Valeria Seciu în „Maestrul și Margareta”.

Adaptarea celebrului roman al lui Mihail Bulgakov, semnată de Michaela Tonitza-Iordache și Cătălina Buzoianu, cea din urmă realizând astfel unul dintre cele mai importante spectacole pe care le-a făcut vreodată, a fost un pas important în anii de glorie ai Teatrului Mic din București. Cătălina Buzoianu a lucrat atunci, în 1980, pentru a doua oară cu actorul Ștefan Iordache, pe care îl distribuise înainte în „Să-i îmbrăcăm pe cei goi”. Despre „Maestrul și Margareta” va povesti peste ani după cum urmează: „A fost un mare moment în viaţa noastră, a tuturor. Michaela, soţia lui Ştefan, era secretar literar, iar apoi a fost director artistic al teatrului. Eram un grup care nu numai că lucra împreună, dar eram şi foarte legaţi în viaţă unii de ceilalţi. Îmi aduc aminte foarte multe momente din repetiţii. La «Maestrul şi Margareta» îmi amintesc că Ştefan lucra cu Miriam Răducanu, care îl învăţa să se concentreze. Ştefan stătea în culise, unde se concentra cu cel puţin o oră înainte de spectacol. Aproape că făcea levitaţie şi tot spectacolul acela a fost jucat cu fanatismul de care dădea el dovadă. Totul era jucat pe viaţă şi pe moarte. Era un om foarte serios. Eu n-am cunoscut niciodată un actor mai eficient. Nimic nu era imposibil pentru el. Ştefan a fost întotdeauna foarte corect faţă de actul de creaţie, faţă de condiţia lui de artist. Era plin de fericirea de a juca pe care am întâlnit-o la puţini actori”.

Cât despre Valeria Seciu, actriță atât de importantă și în istoria Teatrului Mic, și în istoria regizoarei Cătălina Buzoianu, personalitate greu de prins în cuvinte, vom vorbi altă dată…

Print

Un Comentariu

  1. ulmu bogdan 08/02/2016

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.