„Sub clar de lună”, la 85 de ani de la nașterea lui Teodor Mazilu

Teodor_Mazilu1Luni, 17 august, la aniversarea a 85 de ani de la nașterea dramaturgului Teodor Mazilu, casa de producție a TVR va difuza comedia „… sub clar de lună”, regia Dominic Dembinski, pe TVR 2, începând cu ora 20.10, o adaptare pentru televiziune a piesei „Proștii sub clar de lună”, adusă în actualitatea anilor ’90. Din distribuție fac parte Magda Catone, Mircea Rusu, Florin Zamfirescu, Mitică Popescu, Alina Chivulescu și Camelia Zorelescu.

Două cupluri se despart și se reîmpart în comedia lui Teodor Mazilu. Gogu o părăsește pe Clementina pentru Ortansa, Ortansa îl părăsește pe Emilian pentru Gogu și cei doi se unesc sub semnul banului. Dar nu trăiesc fericiți până la adânci bătrăneți. Pentru că uneori fericirea nu înseamnă nici bani, nici iubire…

„În spectacolul meu surprind o lume superficială, mercantilă şi limitată supusă unui Zeu suprem: TELEVIZORUL”, explică regizorul Dominic Dembinski. „Acest obiect devine esenţial căci debitul său de subcultura însoţeşte mai tot timpul avatarurile personajelor ce se inspiră sau se regăsesc în lumea de clişee a micului ecran. Am menţinut intact procedeul mazilian de a face comedie în manieră lui Cehov, să zicem. Trăirile sunt autentice, credibile, omeneşti chiar atunci când contextul este satiric. Nu va fi o caricatură dramatică, ci o lume vie, foşnitoare, unde răul se confundă cu binele lăsând pe spectator să judece singur”, a mai spus el.

Născut pe 11 august 1930, Teodor Mazilu ar fi împlinit săptămâna trecută 85 de ani. Comparat des cu Caragiale, pentru aciditatea caracterizărilor sale, precum și pentru selecția personajelor, Mazilu este dramaturgul român care a reușește performanța de a lua peste picior un regim despotic, și, totuși, de a fi jucat. Cu toate acestea, premiera absolută a piesei „Proștii sub clar de lună”, pusă în scenă de Lucian Pintilie în 1963 la Teatrul Bulandra, a fost interzisă după câteva reprezentații.

Complet inconfortabil în postura de cetățean model al României comuniste, Mazilu duce o viață tulburată de toate excesele vremii, urmărită îndeaproape și permanent criticată de „regim”, dar extrem de prolifică din punct de vedere artistic. În acest context, comediile lui Mazilu trec, toate, dincolo de replica savuroasă, în observația hiper-lucidă, într-o radiografie care tranșează, fără vreo ezitare afectivă, toate emoțiile umane și toate acele tipologii care populau România de ieri și, în bună măsură, populează România de astăzi.

…sub clar de lună

Scenariu pentru televiziune de Dominic Dembinski după piesa de teatru „Proștii sub clar de lună” de Teodor Mazilu

Distribuția: Mircea Rusu, Florin Zamfirescu, Mitică Popescu, Magda Catone, Alina Chivulescu, Camelia Zorlescu.

Redactor: Doina Teodoru

Scenografia: Carmen Rasovszky, Florentina Popescu și Gheorghe Rasovszky.

Muzica: George Marcu

Director de imagine: Cristian Nicolau

Regia artistică: Dominic Dembinski

Print

Un Comentariu

  1. Filip CRISAN 18/08/2015

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.