Tadeusz Kantor în „Clasa moartă”

20.01.1988 Krakow n/z Tadeusz Kantor - rezyser  fot. Wlodzimierz Wasyluk
20.01.1988 Krakow n/z Tadeusz Kantor fot. Wlodzimierz Wasyluk

În rubrica „Teatrul în cioburi de memorie” veți descoperi fotografii cu mari actori și mari regizori, împreună cu o scurtă poveste. Acum, regizorul polonez Tadeusz Kantor, imortalizat în anul 1988 într-o reprezentație cu „Clasa moartă”.

Premiera spectacolului „Clasa moartă”, în regia lui Tadeusz Kantor, a avut loc la Galeria Krzytofory din Cracovia pe 15 noiembrie 1975. În septembrie câțiva membri ai Asociației Internaționale a Criticilor de Artă vizionaseră câteva secvențe din spectacolul în lucru.

Creație remarcabilă despre imposibila întoarcere în trecut și în copilărie și unul dintre spectacolele cele mai importante ale regizorului, „Clasa moartă” își începea atunci destinul legendar. Aveau să urmeze peste 1.500 de reprezentații în multe țări, în 1976 producția fiind clasată drept cel mai bun spectacol de teatru din lume de cunoscuta revistă „Newsweek”.

În rolul Profesorului, Tadeusz Kantor, care juca adesea în producțiile pe care le monta, apare aici lângă un manechin, prezență definitorie pentru creația sa scenică, prezență pe care o introdusese deja în spectacolele anterioare. „Clasa moartă” este o operă închisă, spunea regizorul: „O operă de artă trebuie să fie închisă dacă e să fascineze. Opera de artă închisă îi obligă pe cei care privesc să se concentreze. Îi obligă să simtă ce simt oamenii la umbra unei piramide uriașe, adică o influență inaccesibilă, dar colosală, ca să nu zic metafizică. Oricum, această piramidă emană anumite vibrații. Clasa moartă e o operă închisă, căci ideea de teatru deschis s-a dus de mult.”

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.