Teatru kabuki la București și la Bacău

10Compania de teatru „1980” din Tokio va prezenta miercuri, la ora 18.00, pe scena Teatrului Municipal George Bacovia de la Bacău, producția „Cele cinci bandite”, bazat pe o piesă de teatru kabuki, scrisă de Kawatake Mokuami (1816-1893), autor considerat un Shakespeare al Japoniei. Sâmbătă, 31 mai, la ora 19.00 Sala Majestic a Teatrului Odeon de la București va găzdui o reprezentație a aceluiași spectacol.

Piesa, care a avut premiera în anul 1865, spune povestea a cinci femei în replici foarte ritmate, ce curg sacadat, în fragmente de câte cinci-şapte cuvinte, stilul fiind cunoscut ca „ritmul lui Mokuami”. Piesa combină perfect natura umoristică şi caracteristicile teatrului kabuki.

Povestea originală este o capodoperă de mai bine de cinci ore, dar Den Fujita, regizorul Companiei de teatru „1980”, a restrâns-o ca durată, a introdus diverse elemente de teatru tradiţional, cum ar fi stilul de povestire „Sugatari” şi a apelat la actori păpuşari care manipulează alţi actori, asemenea unei marionete „Ningyoburi”.

 

 

 

 

 

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.