Teatru sub nor

Pentru că e vară şi întotdeauna vara plăcerea pentru ceea ce numim act de cultură scade până aproape de nivelul zero, prea puţine sunt evenimentele care se întâmplă în acest sens, mai ales în Bucureşti, de unde toată lumea simte nevoia să evadeze. De aceea, un festival de teatru independent în ultimele două săptămâni ale lui august, pe Terasa Motoare, e o veste bună din mai multe puncte de vedere.

În primul rând, pentru că se întâmplă (şi e a doua ediţie) într-un moment în care mult vehiculata criză a început să înece şi gustul pentru teatru, şi, în unele situaţii, chiar teatrele, cu actori cu tot… Festivalul Undercloud arată însă că teatrul se poate face şi în afara sistemului instituţionalizat. Care sunt costurile şi eforturile vom vorbi pe larg în numărul următor al revistei…

În al doilea rând, pentru că, aşa cum spuneam, e vară şi dacă ţi se face dor de o poveste spusă pe scenă e mai greu să găseşti una de calitate.

Iar în al treilea rând, pentru că prilejuieşte întâlnirea cu un public nu adesea prezent în sălile de teatru şi care poate descoperi ce pierde (asta în cazul în care producţiile prezente în festival vor avea puterea să le dezvăluie asta).

Teatrele independente care sunt prezente pe afiş provin din Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Târgu Mureş. Iar programul pare promiţător. Voi relua cuvintele lui Chris Simion, directoarea festivalului, care sunt o invitaţie pe Terasa Motoare sau, în caz de ploaie, în Lăptăria lui Enache: „Am iniţiat Festivalul de Teatru Independent Undercloud din dorinţa de a strânge în acelaşi loc, sub acelaşi nor, artişti care doresc să se exprime liber, necenzurat, condiţie fără de care spiritul oricărui creator este amputat. Spectacolele sunt de trei feluri: spectacole pe care să le vezi, să le revezi şi pe care să le eviţi. Din ce categorie fac parte spectacolele din cea de a doua ediţie a Festivalului Undercloud… numai publicul decide.”

Aşadar, începând de astăzi, şi până în ultima zi a lui august, de la orele 21.00 şi 23.00, pe la Motoare se joacă teatru. Vă dezvălui doar câteva nume: Lari Georgescu, în această seară, în „L-V: 8-16”, Marius Manole, ca producator al spectacolului „Terapie prin sex@gmail.com”, scenariul si interpretarea Pusa Darie, sâmbătă seara de la ora 21.00, sau Marius Chivu – regie si interpretare – în „Novecento”, tot sâmbătă, de la ora 23.00.

Spaţiul de la Motoare, sub nor, aşa cum spune şi numele festivalului, pare potrivit pentru o astfel de întâlnire, oricum mult mai potrivit decât cel din parcuri unde s-a desfăşurat „Cartierul de vară”.

Şi totuşi… Din parcul Crângaşi, mi-a rămas puternică o imagine care m-a urmărit întreaga seară. Pe băncuţă, lângă mine, fără să mănânce floricele şi fără să desfacă sticle de suc, fără să plângă şi fără să facă vreun zgomot, au stat un băieţel de vreo şase ani care-o ţinea în braţe pe surioara lui de cel mult doi ani. A privit atent tot timpul cât a durat spectacolul, cu o plăcere pe care nici în sălile de teatru n-am întâlnit-o de mult. Iar la sfârşit i-a pus în picioare săndăluţele surioarei lui şi au plecat ţinând-o de mânuţă…

Print

2 Comentarii

  1. cristi 16/08/2010
  2. rica venturiano 16/08/2010

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.