Teatrul bucureştean culege roade în toamnă de criză

Ce uşurare şi ce surpriză plăcută că, într-un de criză cât se poate de reală, teatrele de mai peste tot din ţară se pregătesc de premiere de toamnă, destul de numeroase. Se pare că nu prea şi-au luat vacanţă de vară şi s-au spetit pe scândură.

Imagine din spectacolul "Blifat" de la Teatrul Odeon

Teatrele bucureştene se întrec în spectacole noi, unele anuţate de la sfârşitul stagiunii trecute, altele ţinute secret, ca să fie surpriza mai mare.

Un adevărat eveniment este deschiderea unei noi săli la Teatrul Odeon (după 62 de ani), visul directoarei Dorina Lazăr. El va deveni realitate începând de joi, când va avea loc inaugurarea, odată cu premiera producţiei „Blifat”, după o piesă de Gavril Pintilei, pusă în scenă de Alexandru Mihail. Acesteia i se va adăuga un spectacol semnat de regizorul Dragoş Galgoţiu, după clasicul „Viaţa e vis” de Calderon de la Barca.

La sfârşitul săptămânii viitoare şi Teatrul Bulandra găzduieşte o premieră la Sala Izvor, „Arta”, în regia tânărului şi apreciatului Cristi Juncu, după un text de Yasmina Reza şi avându-i în distribuţie pe Vlad Zamfirescu, Şerban Pavlu şi Gheorghe Ifrim. Aşteptăm, de asemenea, spectacolul lui Alexandru Darie după celebrul text al lui Dostoievski, „Însemnări unui necunoscut”, la Sala Toma Caragiu, cu Virgil Ogăşanu, Mihai Constantin, Tamara Buciuceanu-Botez, Marian Râlea şi Ion Besoiu.

La tânărul şi neliniştitul Teatru Metropolis oferta este generoasă: „Nebuna din Chaillot”, după Jean Giraudoux, în regia lui Alice Barb, a avut deja premiera. În ea joacă Dana Dogaru, Irina Petrescu, Alexandrina Halic şi Ileana Stana Ionescu. Urmează un spectacol semnat de Teo Herghelegiu, „Baba care ascultă Abba”, cu Luminiţa Gheorghiu şi Emilia Dobrin, şi „Nevestele vesele”, după William Shakespeare, în regia lui Alexandru Tocilescu, îi vom vedea, printre alţii, şi pe George Ivaşcu şi Mihai Constantin. Şi nu e tot: Horaţiu Mălăele chiar a prins gustul regiei şi va propune producţia „Toulouse-Lautrec”, după Mario Moretti.

De la Naţional aşteptăm mai întâi „Dineu cu proşti”, de Francis Veber, în regia lui Ion Caramitru, şi „Spitalul special”, pus în scenă de Ştefan Iordănescu.

Mai jos pe acelaşi bulevard, în centrul vechi, Comedia pregăteşte de zor câteva spectacole demne de toată atenţia. „Femeia care şi-a pierdut jartierele”, de Eugene Labiche, în regia lui Purcărete, care a avut o reprezentaţie la festivalul de teatru de la Sibiu în vară. În spectacolul care se va juca la Romexpo îi vom vedea pe Horaţiu Mălăele şi George Mihăiţă. De urmărit şi cum va funcţiona cuplul tv Emilia Popescu şi Ştefan Bănică jr. pe scenă, în celebra „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee, montată de Gelu Colceag, care va avea premiera tot în acest weekend.

Şi Teatrul Nottara, de partea cealaltă a kilometrului 0, îşi va primi publicul cu spectacole noi. Un foarte bun text al lui William Saroyan, „Clipe de viaţă”,  se va concretiza într-un spectacol ononim realizat de Cristian Dumitru. O altă piesă, „True West” de Sam Shepard, este în lucru, în concepţia regizorală a lui Alexandru Măzgăreanu.

Print

Un Comentariu

  1. Tudor M 21/09/2010

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.