Teatrul Bulandra deschide o nouă sală

„Laboratorul de noapte” este un proiect special pe care Teatrul Bulandra pune la dispoziţia tinerilor creatori şi a artiştilor consacraţi. Conceput ca un laborator de creaţie, modular, în cadrul căruia vor putea fi organizate lecturi, spectacole, recitaluri, teatru-dans şi work-shop-uri, „laboratorul” îşi are sediul în aceeaşi clădire cu Sala „Liviu Ciulei” din B-dul Schitu Măgureanu nr.1, iar pe data de 12 iunie, la ora 20.00 va avea loc primul spectacol, „Arlechinul moare?” de Nikolai Evreinov. Condus de Antoaneta Cojocaru, acest prim „laborator” îi are printre participanţi pe Adrian Ciobanu, Antoaneta Cojocaru, Ela Ionescu, Mihai Marinescu şi, de asemenea, pe soprana Raluca Oprea. Scenografia îi aparţine lui Mihai Păcurar şi light-designul este semnat de Alexandru Darie.

„Laboratorul de noapte” este deschis tututor profesioniştilor scenei care vor propune proiecte personale sau creaţii colective ce pot fi exersate în cadrul laboratorului, rezultatul final – spectacolul – urmând a fi prezentat ulterior publicului. Sala „Liviu Ciulei” (Laborator) se doreşte o alternativă la spaţiile underground şi este o încercare de a le oferi creatorilor talentaţi posibilitatea de a-şi prezenta spectacolele într-un teatru profesionist.

Prima producţie, „Arlechino moare?” este o montare „prezentată într-o manieră simbolistă, provocatoare. Spectacolul aduce în prim-plan omul zilei de azi, prins în convenţii sociale sufocante, care îşi ascunde identitatea în spatele unor măşti, care aleargă după satisfacții materiale și care nu mai știe cum să se gândească la el însuși. În egală măsură, spectacolul vorbește despre Arlechino, eroul anti-erou, cel mai bun dintre noi, ignorat de cele mai multe ori, cel care se va sfârși luptând să restituie prietenilor săi propriile vieţi.

Un spectacol în care personajele se confruntă uneori miraculos, alteori terifiant cu propriile lor măşti, speranţe şi orgolii”, se arată într-un comunicat de presă.

„Cred că cea mai importantă a fost întâlnirea noastră, care ne-a făcut să ne dorim mai mult şi să înţelegem că totul depinde de noi. Mă bucur că Teatrul Bulandra a deschis o uşă spre viitor”, a declarat Antoaneta Cojocaru, coordonatoare laboratorului.

Pentru Adrian Ciobanu, actorul care-l interpretează pe Arlechino, spectacolul reprezintă „o provocare la adevăr, un text care m-a făcut să caut în profunzime un personaj în care am crezut cu întreaga mea fiinţă”, iar soprana Raluca Oprea, care interpretează «Moartea», spune la rândul ei: „Arlechino moare? este cea mai fascinantă experienţă a parcursului meu artistic… La acest personaj m-a atras ambiguitatea trăsăturilor şi permanenta sa peregrinare între viaţă şi moarte, real şi ireal… o sumă a celor mai profunde stări, la hotarul dintre realitate şi inefabil.”

„Pentru mine «Arlechino moare?» este o călătorie fără sfârşit. Un drum. Voi continua să păşesc, să respir, să caut. Voi vontinua să cred. Eu. Colombina”, a declarat şi Ela Ionescu.

 

Nikolai Evreinov este considerat unul dintre cei mai reputaţi dramaturgi şi regizori din emigraţia rusă, asociat cu simbolismul rus. S-a născut la Moscova  pe 13 februarie 1879 şi a murit la Paris  pe 7 septembrie 1953.

Dintre piesele lui Nikolai Evreinov amintim: „Prezentarea dragostei” (1910), farsa tragică „Moartea veselă” (1908), „Comedia fericirii”, jucată pe Broadway în 1926.

Evreinov consideră că teatrul nu e neapărat expresia unui sentiment estetic conştient, ci mai ales revelarea instinctului de transfigurare ce evoluează de la animal – chiar vegetal – spre uman.

Print

Un Comentariu

  1. On Air 25/01/2013

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.