Teatrul Foarte Mic, petiție online pentru primirea unui spațiu

teatrul-foarte-mic-orasulm.eu_În urma promulgării de către preşedintele României Klaus Iohannis a legii 282/2015, care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în clădirile cu risc seismic ridicat până la consolidarea acestora, Teatrul Foarte Mic a rămas fără sediu. Instituția a lansat un apel și o petiție online pentru a primi un spațiu unde să-și poată continua activitatea. Redăm integral textul!

„Teatrul Foarte Mic și-a construit în ultimul timp un profil de sine stătător. Este un loc de întâlnire și o rampă de lansare. O casă pentru dramaturgia contemporană, un spațiu de expunere artistică, de încercare a forțelor. Un teatru în care demersul social este susținut și încurajat. Partener al dramAcum, pe vremea când teatrele de stat nu acordau șanse dramaturgiei autohtone. Un spațiu deschis tinerelor generații. Punctul de pornire al unor creatori care au demonstrat apoi lumii că demersul lor artistic este vital: Gianina Cărbunariu, Ana Mărgineanu, Diana Iliescu, Ioana Paun și multi alții.

Teatrul Foarte Mic se închide în urma intrării în vigoare a Legii 282 din 18 noiembrie 2015. Chiar dacă în 2006 clădirea figura în Planul de acțiuni al Guvernului din 2006, până în 2011, inclusiv, ca proiect de consolidare în curs de elaborare. Chiar dacă dosarul de expertiză, ce cuprinde acordul Asociației de Proprietari care locuiesc deasupra sălii, este depus la Primărie. Chiar dacă s-au primit asigurări că se vor demara lucrările de consolidare. Nu știm cât ar dura aceste lucrări și nici când vor începe. Un lucru este cert: se închide un spațiu dedicat unei generații de artiști care cred că teatrul trebuie să fie puternic, să tragă semnale de alarmă, să stârnească luări de poziție.

Perspectivele nu sunt multe și nici încurajatoare. Mutarea spectacolelor pe scena de la Teatrul Mic în acest moment, va produce alăturarea a doua strategii repertoriale antagonice și o dezorientare a publiculului deja format al sălii de la Mic. În plus, presupune probleme tehnice majore de adaptare, depozitare decoruri și costume, de programare lunară, în același spațiu, a 25 de spectacole, reprezentând producțiile celor două săli reunite. Găsirea unor săli alternative pentru spectacolele marca TFM duce la risipirea lor pe diverse scene și, din nou, pierderea identității lor comune. Oprirea lor înseamnă, dincolo de renunțarea la o investiție financiară, întreruperea brutală a demersului unor artiști implicați. Soluția este găsirea unui alt spațiu până când clădirea va putea fi redeschisă. Un spațiu de aproximativ 100 de locuri, care să permită desfășurarea în condiții optime a producțiilor în cauză. O sală în care să fie posibilă o programare similară cu cea de la TFM. Un loc în care să putem din nou să îi implicam pe cei care vor un teatru angajat, contemporan, vital.

Teatrul Foarte Mic a avut în ultimul an cinci premiere, iar a șasea este în curs de finalizare. Toate cele cinci producții de până acum au fost prezentate în festivaluri la Buzău, Cluj, Oradea, Tulcea, București (TEEN fest și Platforma Internațională de Teatru #2). Unul a făcut parte din selecția oficială a Festivalului Național de Teatru. Altul a avut, în această vară, 14 reprezentații la Festivalul de la Edinburgh, cel mai mare «târg» de teatru din lume. Există selecționeri din Europa care și-au anunțat interesul pentru spectacolele din stagiunea curentă. În 2016, pentru această sală erau planificate alte cinci producții. Pentru ele, cele care sunt și cele care vor urma, pentru artiști, dar mai ales pentru publicul care vine la teatru pentru a găsi pe scenă puncte de vedere asupra unor realități ale lumii lor, căutăm spațiu!”

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.