Teatrul German de Stat Timișoara participă la proiectul european (Re)Discovering Europe

Imagine din timpul repetiţiilor la spectacolul„Uriaşii munţilor” în Rijeka, Croaţia

Teatrul German de Stat Timișoara (TGST) participă la proiectul teatral european (Re)Discovering Europe, care a fost iniţiat de către secţia italiană a Teatrului Naţional Croat din Rijeka (Croația), proiect care explorează Europa prin prisma provocărilor cu care se confruntă astăzi. Continentul este privit dintr-o perspectivă minoritară, evocându-se cum participă diferitele minorități la crearea identității Europei contemporane, se arată într-un comunicat de presă.

Alături de secţia italiană a Teatrului Naţional Croat din Rijeka (Croația) și TGST, la proiect participă Teatrul Sloven de Repertoriu din Trieste (Italia), Teatrul „Kosztolányi Dezső“ din Subotica (Serbia) și Teatrul Albanez din Skopje (Macedonia). TGST este reprezentat în acest proiect de către actorii Silvia Török şi Richard Hladik. Împreună cu celelalte patru teatre partenere se realizează coproducția internațională „Uriaşii munţilor“ de Luigi Pirandello în regia artistică a lui Paolo Magelli. Proiectul se desfășoară în toate cele cinci țări, pe parcursul mai multor luni.

La Timișoara, activităţile au loc în perioada 12-18 aprilie 2018, cuprinzând ateliere dedicate actorilor și studenților la actorie, precum și premiera timișoreană a acestui spectacol, programată pentru 15 aprilie 2018 în sala TGST. Ea va fi urmată de alte două reprezentații la Timișoara, în 16 și 17 aprilie 2018.

Regizorul italian Paolo Magelli este, începând cu anii ’80, una dintre cele mai controversate şi cunoscute personalități artistice ale Balcanilor și ale teatrului internațional. Născut în 1947 la Prato (Italia), a studiat teatrologia și slavistica. Face teatru și operă din 1966, colaborând printre altele cu scene de prim rang, precum Théâtre de la Colline din Paris, Teatrul Dramatic Gavella din Zagreb, Teatrul Schiller din Wuppertal, Teatrul de Stat din Dresda, Teatrul din Dortmund. A fost director artistic la renumitul Teatru de Tineret din Zagreb (ZKM) și la Teatrul Dramatic din Belgrad. Din 2010 este director general la Teatro Metastasio Stabile della Toscana din Prato (Italia). A fost asistent al lui Giorgio Strehler, iar la mijlocul anilor ’70 a activat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru BITEF de la Belgrad, unde a întâlnit artiști precum Robert Wilson, Pina Bausch ori Lucian Pintilie, dar și cunoștințe mai vechi ca Peter Zadek sau Benno Besson. Paolo Magelli a montat în numeroase țări, din Italia, Franța, România, Bulgaria, Belgia, Elveția, Germania, Ungaria până în Turcia, Finlanda, Venezuela, Columbia, Israel, Palestina, precum și în state ale fostei Iugoslavii. A primit multiple distincții, printre care de cinci ori Premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Internațional MESS de la Sarajevo. În 2010 a fost numit profesor extraordinar al Academiei de Arte ale Spectacolului din cadrul Universității din Zagreb. Spectacolele lui Magelli au fost prezentate în numeroase turnee internaționale.

Până în prezent, în cadrul proiectului au fost susținute deja primele activităţi, astfel că în 10 ianuarie 2018 au început la Rijeka repetițiile la acest spectacol. Premierele în celelalte orașe participante au loc în lunile martie și aprilie 2018, iar la sfârşitul lunii mai 2018 are loc reprezentaţia finală la Rijeka. (Re)Discovering Europe  face parte din  Programul Europa Creativă, gestionat de Comisia Europeană și de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură din Bruxelles.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.