Teatrul Mic împlinește 50 de ani

MicTeatrul Mic împlineşte luna aceasta 50 de ani. Pe 20 decembrie va avea loc o gală dedicată evenimentului, la care vor participa mulți dintre creatorii care au făcut istorie prin colaborarea lor cu această instituție.

Pe 22 decembrie 1964 a avut loc premiera spectacolului „Oricât ar părea de ciudat” de Dorel Dorian, în regia lui Radu Penciulescu şi scenografia Adrianei Leonescu. A fost prima producție găzduită de Teatrul Mic. Însă povestea acestuia a început cu mult înainte, în anul 1914, când la Bucureşti se înfiinţa un nou teatru, purtând numele Mariei Filotti, cu sediul în strada Sărindar.

În perioada interbelică, pe această stradă se aflau sediile unor mari ziare ale vremii – „Dimineaţa”, „Adevărul”-, iar la întretăierea cu Brezoianu era Palatul „Universul”. Actuala clădire a Teatrului Mic a adăpostit multe trupe, unele cu existenţă efemeră, altele mai stabile. După cel de-al Doilea Război Mondial, teatrul devine o instituţie de stat şi poartă pe rând mai multe denumiri, până în 22 decembrie 1964.

În cei cinci ani în care a condus Teatrul Mic, Radu Penciulescu a reuşit să coaguleze nu doar o trupă, ci multe personalităţi artistice puternice şi tineri talentaţi. Acolo s-au montat pentru prima oară piese precum „Doi pe un balansoar” de William Gibson, „Richard II„” de William Shakespeare, „Tango” de Slawomir Mrozek, „Baltagul” de Mihail Sadoveanu sau „Îngrijitorul” de Harold Pinter.

Radu Penciulescu a renunțat la funcția de director după ce un spectacol regizat de Andrei Șerban (ultimul înainte să plece din România) a fost cenzurat și interzis după trei reprezentații. După plecarea lui Radu Penciulescu, Teatrul Mic a fost condus de Ion Cojar, Nicolae Munteanu, Dinu Săraru, Romulus Vulpescu, Alexa Visarion, Dan Micu, Leopoldina Bălănuţă, Florin Călinescu, iar în prezent este manager actorul Mihai Dinvale.

În anii ’80 la Teatrul Mic s-a produs ceea ce s-a numit „Fenomenul din Sărindar”, marile spectacole în regia Cătălinei Buzoianu şi a lui Silviu Purcărete, cu o trupă de actori care au făcut istorie. Atunci s-au creat spectacole de referință în istoria teatrului românesc, printre care: „Efectul razelor gama asupra anemonelor”, „Să îmbrăcăm pe cei goi”, „Pluralul englezesc”, „Nu sunt Turnul Eiffel”, „Maestrul şi Margareta”, „Diavolul şi Bunul Dumnezeu”. Artiști precum Ştefan Iordache, Leopoldina Bălănuţă, Dinu Manolache, Olga Tudorache, Valeria Seciu, Mitică Popescu, Dan Condurache, Gheorghe Visu au jucat acolo și datorită lor și altora de nivelul lor Teatrul Mic și-a câștigat un loc al lui pe harta Bucureștiului cultural.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.