Teatrul Național din Albania aduce la NETA „Lungul drum al zilei către noapte”

Lungul drum... Albania.1„Lungul drum al zilei către noapte” de Eugene O᾽Neill, celebra piesă a laureatului cu Premiul Nobel pentru Literatură şi cu trei premii Pulitzer, căruia această creaţie i-a adus o bine meritată faimă mondială, dar şi un ultim Pulitzer, acordat postum, se va juca pe scena Festivalului Internaţional de Teatru NETA 2015 în interpretarea Teatrului Naţional din Tirana, Albania. Reprezentația va avea loc joi, 3 septembrie, la ora 20.00, la Sala Studio a Naționalului bucureștean.

Doi actori vestiţi în fruntea distribuţiei, Artan Imami şi Yllka Mujo, îndrumaţi de unul din cei mai cunoscuţi regizori albanezi, Spiro Duni, aduc la Bucureşti o dramă zguduitoare despre oameni disperaţi prinşi în ghearele sorţii, acea soartă care dă cu o mână şi ia cu cealaltă. O familie prinsă în vârtej, între iubire şi ură, între acceptare şi respingere, amară existenţă lipsită de soluţii, înecată în alcool şi droguri.

Criticul albanez Josif Papagjoini descrie astfel montarea: „Cu o regie aparent minimalistă, viziunea lui Spiro Duni atrage spectatorul prin adâncimea cu care explorează zona tristeţii şi amărăciunii omeneşti, caracterele fiind analizate pe niveluri psihologice profunde. Vezi sufletele suferind, tremurând, îngrozite de moarte, de ratare, de imposibil, de plictis, de mânie, de toate furiile, simțite și ascunse mult timp”.

El însuşi actor cunoscut, regizorul Spiro Duni şi-a început cariera la teatrul copilăriei sale, Skampa din Elbasan, două dintre montările realizate acolo primind premii importante. Tot acolo a adus în scenă cunoscuta piesă a lui Victor Eftimiu, „Omul care a văzut moartea”, în care l-a jucat pe Vagabond. Lista recunoaşterilor continuă, numele fiindu-i legat în ultimii ani de Teatrul Naţional din Tirana, de unde amintim Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Internaţional de Teatru Kosova Infest. A colaborat şi cu Teatrul Naţional din Pristina, iar în America, unde a lucrat o vreme, a montat „Dincolo de pod”, la Aleksandër Moisiu Theatre din New York, şi „Vizita bătrânei doamne”, la Salem State Theater din Massachusetts.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.