Teatrul Național din Timișoara deschide stagiunea cu trei premiere

maria-de-buenos-airesTeatrul Național din Timișoara deschide noua stagiune cu trei premiere programate în luna septembrie. „Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân”, de Peca Ștefan, „Nopți albe”, un scenariu de Stefano de Luca, după Dostoievski și „Maria de Buenos Aires”, muzica Astor Piazzolla, libretul Horacio Ferrer, primul musical regizat de Ada Lupu.

„Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân” va avea premiera duminică, 7 septembrie, la Sala 2, spectacolul fiind o coproducţie a Teatrului Naţional din Timişoara şi a Badisches Staatstheater din Karlsruhe. Problema pe care o pune textul lui Peca Ștefan este legată de atitudinea noastră față de îmbătrânire și atitudinea societății față de generațiile care o compun.

În funcție de cum punem problema, demonstrează scriitorul, basmul „Tinerețe fără bătrânețe” poate fi repovestit atât într-un viitor utopic, în care copiii aleg dacă vor veni sau nu pe lume, cât și în prezentul prozaic al serviciilor sociale germane. În combinații de câte trei scenete pline de umor şi de imaginaţie, suprinzătoare de la o reprezentație la alta și votate de public, cele nouă povești se completează într-un spectacol-mozaic unic.

Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân are la bază o amplă cercetare realizată de dramaturgul Peca Ștefan în cele două orașe și face parte dintr-un proiect european derulat în cadrul European Theatre Convention, proiect ce facilitează cooperarea a opt teatre din Germania, România, Croația și Slovacia și care va avea ca punct final Festivalul „Art of Ageing”, derulat la Teatrul Național din Timișoara în luna aprilie 2015.

Distribuţia îi reuneşte pe actorii Sabina Bijan, Colin Buzoianu (TNTm), Sophia Löffler și Jan Andreesen (Badisches Staatstheater). Scenografia aparține Annei van Leen (decoruri și costume), iar conceptul video – lui Lucian Matei. Regia spectacolului este semnată de Malte C. Lehmann.

Pe data de 14 septembrie, la Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara, începând cu ora 19.00, va avea loc premiera spectacolului „Nopți albe”, iar pe 20 septembrie, premiera musicalului „Maria de Buenos Aires”, la Sala 2, începând cu ora 19.00.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.