Teatrul Nottara, acasă la Tadeusz Kantor

Ilinca Stihi
Ilinca Stihi

DADAnoNON, cea mai recentă producţie a Teatrului Nottara, deschide Festivalul Culturii Române la Cracovia, la invitaţia ICR Varşovia, organizatorul celei de-a IX-a ediţii a evenimentului. Spectacolul va avea loc pe 12 mai, la Cricoteka, legendarul spaţiu teatral din Cracovia, înfiinţat de regizorul Tadeusz Kantor. Prin această participare, onorantă pentru Nottara,  teatrul românesc se va afla în prim-planul vieţii artistice din Cracovia.

Scenariul pentru DADAnoNON îi aparţine Ilincăi Stihi, care a semnat şi regia spectacolului, şi are în construcţia sa texte de Tristan Tzara, Antonin Artaud, V.I. Lenin. Din distribuţie fac parte Cristina Florea, Cristian Nicolaie, Dan Bordeianu. Scenografia a fost concepută de Imelda Manu, iar muzica şi sound design-ul au fost create de Tom Brânduş. Vlad Ioachimescu  a imaginat componenta video a spectacolului şi George Jipa light, design-ul.

Proiectul, realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român, celebrează cei o sută de ani de la lansarea primului manifest poetic DADA, de către Tristan Tzara, Hugo Ball, Hans Arp, Marcel Iancu și alți artiști înnoitori din epocă, la Zürich (5 februarie 2016), în Cabaret Voltaire, spațiu ce va rămâne definitiv atașat, istoric și cultural, dadaismului.

„E greu să definești un element anume, reprezentativ, pentru un demers artistic. Cred că, din punct de vedere stilistic, urmăresc identificarea punctului just de convergență și dialog între diferitele arte. Astfel, teatrul, imaginea grafică și cinematografică, muzica și arta sonoră și-ar da mâna, în mod ideal, pentru a crea un tablou pluristratificat. În perfectă concordanță cu tipul de senzitivitate a omului modern. DADAnoNON își dorește să fie un spectacol cameleonic care, în funcție de atenția selectivă sau interesul intelectual propriu fiecărui spectator, să ofere o altă perspectivă a unui univers”, a spus Ilinca Stihi.

DADAnoNON este cea de-a patra producţie a Teatrului Nottara din acest an, după spectacolul-manifest „Familie de artişti” de Kado Koszter şi Alfredo Arias, regia: Alexander Hausvater, „Tango, monsieur” de Aldo Lo Castro, regia: Anca-Maria Colţeanu, şi „Efecte colaterale” de Alexandru Popa, regia: Vlad Zamfirescu. Următoarea reprezentaţie va avea loc pe 26 mai, când DADAnoNON se opreşte la Paris, în faţa spectatorilor invitaţi la Palatul Béhague, clădirea în care se află sediul Ambasadei României.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.