Teatrul şi liceenii

La Ploieşti, teatrul este un fenomen care atrage tinerii ca un magnet. De mai mulţi ani, în fiecare primăvară, sute de elevi participă cu entuziasm la festivalul organizat de Casa de Cultură I.L.Caragiale, în parteneriat cu revista Drama şi cu sprijinul firmei GDF Suez.

Pentru unii este strict divertisment sau o competiţie plăcută vârstei, pentru alţii o pasiune sau un mod de a se exprima, dar ce rămâne cel mai important este interesul şi, de ce nu, timpul pe care aceşti adolescenţi îl sacrifică sau îl dăruiesc pentru a fi pe scenă. Iar la această ediţie, chiar pe scena unui teatru profesionist de tradiţie, pentru că prin amabilitatea şi sprijinul directorului  Lucian Sabados, festivalul s-a desfăşurat la Teatrul Toma Caragiu din Ploieşti. Am fost martor al mai multor ediţii, cu zile epuizante (ca în acest an, cu 17 trupe într-o singură zi), cu emoţii de culise şi altele de scenă, cu susţinători devotaţi în sală şi o energie contaminantă. De aici poate că vine şi încăpăţânarea lui Gelu Ionescu de a organiza în fiecare această manifestare şi de a o include în circuitul festivalurilor pentru elevi importante. 

Cea de a VII-a ediţie a festivalului, desfăşurată pe 2 iunie, a devenit naţională, astfel că lângă trupele liceelor din Ploieşti, au participat cu succes actori-liceeni din Buzău, Blaj, Roman, Harghita. Unele spectacole au atras atenţia prin aerul scolăresc, prin inocenţă şi trac, dar altele au surprins juriul (criticul Mircea Ghiţulescu, actorul Ilie Galea şi subsemnata) tocmai prin depăşirea graniţelor dintre teatrul de amatori şi teatrul profesionist. Am aflat cu mirare şi admiraţie că trupa Trupa Gong a Şcolii Mihai Eminescu din Roman, care a câştigat Marele Premiu cu o adaptare după Five oclock de I. L.Caragiale, este pregătită de doamna profesoară de chimie. Aş fi putut jura că în spatele reprezentaţiei lor, dincolo de talentul şi munca actriţelor, stă mâna unui regizor profesionist. Spectacol era lucrat pe comicul detaliilor, cu o distribuţie bine acoperită şi o adaptare din scrierile lui Caragiale care avantajează fiecare personaj în parte. Plus două tinere care se pot prezenta fără temeri în faţa oricărei comisii de admitere la actorie: Gabriela Şoltuz în Miţa Protopopescu (Premiul pentru interpretare feminină) şi Andreea Gherghel în rolul Autorului (Premiul de popularitate).

Alte spectacole care a atras atenţia juriului prin construcţie şi, uneori, soluţii teatrale la nivelul imaginii, nu doar a interpretării au fost Pe tărâmul femeilor (Trupa Entuziaştii din Gheorgheni – Premiul I), Casa de pe graniţă de Slawomir Mrozek (trupa Casei de Cultură din Plopeni – Premiul II) şi Nunta însângerată de Federico Garcia Lorca (Trupa Interior, din Ploieşti).

Pe tărâmul femeilor porneşte de la un scenariu original care se apropie de desfăşurarea unui film. Un personaj rătăcit printre femeile din viaţa lui, poveste ce permite întrebări filozofice. Premiile I şi III, la capitolul regie poartă numele lui Gabriel Petre, un fost licean, care îşi manifestă văditul simţ teatral pe tărâmul artei de amatori. Puţin lipseşte ca ceea ce practică el să pară opera unui profesionist. Lucrează bine cu actorul, are un simţ al imaginii percutant, îşi alege texte dificile pe care ştie să le însăileze coerent. Orice tânăr cu aceste date şi cu pasiunea lui pentru teatru ar trebui să le ia mai în serios. Ar fi păcat să rămână un simplu joc de tinereţe. Pentru Casa de pe graniţă porneşte de la un tablou, aproape static, dar căruia îi imprimă un ritm interior cu alunecări în comic, până la grotesc. Excelent în rolul Soţului a fost Robert Bunea care a şi obţinut Premiul de interpretare. Aproape un spectacol închegat a făcut din drama Nunta însângerată cu o bună idee scenografică, dar prost executată din cauza materialelor folosite. Dar cercul roşu ca de sânge susţinea întreaga idee a spectacolului. O distribuţie bună, unde se remarcă Eduard Popescu în rolul lui Leonard, cu o prezenţă impunătoare şi o forţă interioară dozată inteligent (din păcate, nepremiat).

Cu inocenţă şi umor involuntar, cu un curaj ce ajută spectacolul Daniela Uţă şi Alexadru Duică de la Grupul Şcolar Voievodul Mircea, Târgovişte în Conul Leonida faţă cu reacţiunea de I.. L. Caragiale au luat Premiul pentru popularitate. Între teatru –dans şi teatru de imagine, Azilul sufletului scris şi regizat de Cristian Georgescu ( Colegiul Economic Virgil Madgearu  Ploieşti) este neobişnuit ca propunere dacă vine din partea unor adolescenţi, dar penetrant ca modalitate de expunere şi subiect. Într-un tablou alb-negru, autorul vorbeşte cu disperare despre iubire şi moarte.

Premiile Festivalului Naţional de Teatru pentru Liceeni

Marele Premiu

Trupa de teatru „Gong” – Şcoala Generală cu cls. I-VII “Mihai Eminescu” Roman, jud. Neamţ

Premiul I

Trupa de teatru „Entuziastii” – Liceul „Sf. Nicolae” Gheorgheni, jud. Harghita

Premiul II

Trupa de teatru „Replici” – Casa de Cultură Plopeni

Premiul III:

Trupa independenta de teatru „Interior” Ploieşti

Premiul pentru cel mai bun rol masculin:

Robert Bunea de la Trupa de teatru „Replici” a Casei de Cultură Plopeni

Premiul pentru cel mai bun rol feminin:

Gabriela Soltuz de la Trupa de teatru “Gong” Roman

Premiul pentru cea mai populară trupă

Trupa de teatru „S.O.S” – Grup Şcolar “Voievodul Mircea” Târgovişte

Premiul pentru cel mai popular actor

Florin Gheorghe de la Trupa de teatru a Grupului Şc. Ind. “Grigore C. Moisil” Buzău

Premiul pentru cea mai populară actriţă

Andreea Gherghel de la Trupa de teatru „Gong” Roman

Premiul pentru cea mai bună interpretare a unui rol pozitiv

Andreea Riciu de la Trupa „Dramei Totale” a Casei de Cultură „I.L.Caragiale” a Municipiului Ploieşti

Premiul pentru cea mai bună interpretare a unui rol negativ

Alexandra Robescu de la Trupa „Dramei Totale” a Casei de Cultură „I.L.Caragiale” a Municipiului Ploieşti

Premiul pentru cel mai reuşit monolog

Marius Dumitru de la Trupa de teatru a Grupului Şc. Ind. “Grigore C. Moisil” Buzău

Premiul pentru cel mai bun décor

Trupa independenta de teatru „Interior” Ploieşti

Premiul Special al Juriului

Trupa de teatru „Maggio Agossto” – Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Ploieşti

Print

Un Comentariu

  1. beniamin 14/02/2011

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.