Theodor-Cristian Popescu deschide Festivalul Internațional de Teatru Nou de la Arad

13087598_10208154071722968_3954694416145717579_nCea de-a patra ediție a Festivalului Internaţional de Teatru Nou organizat de Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad se deschide pe 7 mai, la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului, cu premiera spectacolului „Vârful aisbergului” de Antonio Tabares, pus în scenă de Theodor-Cristian Popescu. La eveniment vor participa atât dramaturgul Antonio Tabares, cât şi traducătoarea Luminiţa Răuţ.

Un spectacol despre relaţiile interpersonale din lumea competitivă şi ostilă a unei multinaţionale, despre legătura toxică dintre viaţa personală şi viaţa socială de la locul de muncă şi despre cum aceasta ocupă un loc tot mai important în viaţa noastră ca indivizi, din a cărui distribuţie fac parte actorii: Dorina Darie Peter; Ioan Peter, Bogdan Costea; Cecilia Donat Lucanu, Ştefan Statnic şi Carmelo Luis. Scenografia este semnată de Cosmin Ardeleanu.

„De oriunde apuci firul, dacă tragi de el cu îndemânare, atenție și calm iese la suprafață viață. Iar viața are această calitate, de care uităm mereu: nu e ceea ce te aștepți să fie. Cu cât pare că înțelegem mai bine forțele ce ne determină azi existența, cu atât mai mult viața are felul ei surprinzător de a-și râde de noi. Tonic, amar, negru, ironic. Sau cum vrea ea”, declara regizorul Theodor-Cristian Popescu.

Tot în prima zi de Festival, se vor juca şi spectacolele „Dancing Graffiti” (sâmbătă, 7 mai, ora 21.30, Platoul teatrului) şi „Apă de mină” de Csaba Székely (sâmbătă, 7 mai, ora 22.00, Sala Studio). „Dancing Graffiti” (coregrafia şi interpretarea: Katalin Lengyel, Szabolcs Tóth-Zs, Ungaria) este un spectacol interdisciplinar, despre rolul limitelor personale, sociale şi interioare pe care le impunem, un spectacol premiat ce combină dansul cu arta graffiti-ului digital în direct, publicul putând vedea etapele de creare ale acestora. Spectacolul este programat şi în zilele de duminică, 8 mai, ora 21.30 şi luni, 9 mai, ora 21.00.

Despre textul său „Apă de mină” pus în scenă la Teatrul ACT Bucureşti, dramaturgul Csaba Székely scria: „Lumea Apei de mină este o lume unde mina e închisă, dar oamenii sunt şi mai închişi. Unde iubirea poate ajunge departe, dar universul se termină la satul vecin. Unde băutura e otrăvitoare şi poezia nu are rimă. Este o lume în care tragedia e la ordinea zilei şi fiecare încercare de a evada sau măcar de a găsi un sens în acest întuneric poate provoca un nou dezastru. Şi totuşi merită să încerci”.

Festivalul se desfășoară până pe 15 mai și aduce în fața publicului de la Arad o selecție de 24 de spectacole actuale, propunându-și să prezinte o imagine fidelă a tendințelor teatrale românești, căreia se alătură două trupe de teatru din Italia și Ungaria.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.