Toamna se culeg roadele HOP

În prima zi de toamnă calendaristică începe la Mangalia Gala Tânărului Actor Hop, competiţie organizată de UNITER, ajunsă acum la cea de-a XIII-a ediţie. Mijesc, deci, zorii unei tradiţii, care mai are mult până să se consolideze, într-o ţară în care teatrul, spre deosebire de alte arte stă bine, chiar foarte bine, dar unde lipsesc competiţiile de acest gen, semn de normalitate, cu bune şi cu rele.

În existenţa ei de peste un deceniu, Gala Hop a fost, cum spun organizatorii, o rampă de lansare sau cel puţin un mijloc eficient de a atrage atenţia asupra „sângelui proaspăt” care ar putea pune în mişcare sau schimba aerul de pe scenele româneşti. De-a lungul anilor, în această competiţie s-au remarcat şi au câştigat recunoaşterea specialiştilor artişti ca Andreea Bibiri, Mirela Oprişor, Anamaria Marinca, Clara Flores, Valentina Zaharia, Dragoş Bucur, Pavel Bartoş, Adrian Văncică, Dan Tudor, Radu Iacoban, Lucian Ghimişi. Acestea sunt doar câteva nume dintre cela premiate la Gala Hop şi confirmate de prestaţii pe scenă în anii care au urmat.

La ediţia din acest an, care se va desfăşura în spaţiile Casei de Cultură din Mangalia în perioada 1-4 septembrie, vor participa 24 de concurenţi (din cei 67 înscrişi, admişi după etapa de preselecţie, care a avut loc la Bucureşti) la secţiunea „individual” şi 5 grupuri care vor concura la secţiunea „grup”. Participanţii la prima categorie au de onorat o probă obligatorie, pe tema Moftul în faţa opiniei publice” sau „Un tenor scăpătat” de I.L.Caragiale.

La secţiunea „grup”, juriul de preselecţie, alcătuit din George Ivaşcu, Lucian Sabados şi Attila Vizauer, a admis în concurs următoarele spectacole: „Dincolo de umbre” (pantomimă, mânuire păpuşi şi blacklight, cu Ecaterina Ciofu, Dumitru Georgescu şi Ioana Iordache; 1 septembrie, ora 21.30), „Eden” (spectacol nonverbal pe tema Genezei biblice, regizat de Ionuţ Caras şi Mara Opris, cu participarea actorilor Diana Buluga, Radu Homiceanu, Adina Lazăr, Raluca Mara, Ana Nicolae, Mihail Onaca, Florin Suciu, Andrea Şovan, Raluca Uzunov; 3 septembrie, ora 21.40), „Exit” (după Eric Bogosian, cu Radu Homiceanu, Mihail Onaca şi Raluca Uzunov; 2 septembrie, ora 21.40), „Omul de Zăpadă” (de Lia Bugnar, cu Ali Deac şi Simina Contraş; 1 septembrie, ora 21.00) şi „Women in Motion” (de Donald Margulies, cu Diana Cavallioti şi Andreea Vasile; 2 septembrie, ora 21.00)

Juriul final, alcătuit din doi actori, un regizor, un coregraf, şi un critic de teatru – Virginia Mirea, Marius Manole, Felix Alexa, Florin Fieroiu şi Sorin Crişan – va anunţa câştigătorii sâmbătă seara.

În afară de competiţia propriu-zisă, evenimentul include câteva workshop-uri despre „alteritate”, tema ediţiei din acest an, susţinute de coregraful Florin Fieroiu, un concert al actriţei-muzician Ada Milea, alături de Bogdan Burlăcianu, şi, de asemenea, un recital al chitaristului Sorin Romanescu, intitulat „More than 10 Meters of Wire”. Ambele vor avea loc în ultima zi a Galei, înainte de festivitatea de decernare a premiilor.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.