Tompa Gábor deschide stagiunea la Teatrul Maghiar din Cluj cu „Vizita bătrânei doamne”

biro istvan -3770„Vizita bătrânei doamne” de Freidrich Dűrrenmatt, pus în scenă de Tompa Gábor este cea dintâi premieră a anului 2015, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Rolul principal, Claire Zachanassian, va fi interpretat de către Magda Stief, care revine pe scena Teatului Maghiar de Stat după o absenţă de cinci ani, iar decorul este semnat de Helmut Stürmer, costumele fiind realizate de Carmencita Brojboiu. Muzica îi aparţine lui Vasile Şirli, iar dramaturgia, lui András Visky.

Premiera, care va avea loc chiar în această seară, pe 7 ianuarie, la ora 19.00, în Sala Mare, va fi un „work in progress”. Din motive obiective, în distribuție s-au făcut schimbări de ultim moment. Astfel, rolul Alfred Ill (Attila Orbán) şi cel al Profesorului (Gábor Viola) au fost preluate cu o săptămână înainte de primul spectacol.

„Vizita bătrânei doamne” spune povestea Clairei Zachanassian, devenită cea mai bogată femeie din lume, care revine în oraşul natal pentru a le propune locuitorilor un târg: viaţa fostului iubit din tinereţe Alfred Ill contra unei imense sume de bani. „Răzbunarea ei nu se îndreaptă atât către cel care a părăsit-o odinioară, ci vizează mai degrabă acea comunitate înglodată în mediocritatea provincială, tocmai prin dezvăluirea putrefacţiei morale ce o caracterizează.”, declară Gábor Tompa, dezvăluind o parte din ceea ce și-a propus cu această montare. „Este un teatru grotesc, nu este realist, dar are elemente realiste, în care se creează distanţarea de acel kitsch al patriotismului local şi al moralismului din textul lui Dűrrenmatt”, a mai precizat regizorul.

Despre acest text, dramaturgul spectacolului, András Visky, spunea: „Pentru mine e mult mai importantă o lectură existenţalistă şi poetică. Să transformăm acestă poveste-parabolă într-o imagine a unei apocalise individuale, care ne bântuie pe toţi în felul în care ne raportăm la valori individuale, spirituale.”

Din distribuția spectacolului mai fac parte actorii: József Biró, Melinda Kántor, Loránd Farkas, Rita Sigmond, Áron Dimény, Alpár Fogarasi, Szabolcs Balla, Csaba Marosán, Attila Orbán, Gizella Kicsid, Balázs Bodolai, Éva Imre, Zsolt Bogdán, Ervin Szűcs, Loránd Váta, Gábor Viola, Sándor Keresztes, Levente Molnár, Róbert Laczkó Vass, András Buzási, Ferenc Sinkó, Réka Csutak, Júlia Laczó, Áron Dimény, Zsolt Vatány, Csilla Albert, Andrea Vindis.

Foto Istvan Biro

 

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.