Top 10 spectacole de văzut în 2018

După un an teatral cu evenimente diverse, în care nume noi și nume consacrate au dat producții demne de interes, revitalizând subiecte și povești, generând dezbateri și căutând, cum le stă bine și cum o fac de mult, „forme noi”, creatorii au pe agenda din 2018 idei promițătoare și planuri promițătoare. Mai jos, o selecție care atrage atenția asupra unor creații anunțate și așteptate.

1.Thomas Ostermeier pune în scenă „Noapte italiană” de  Ödön von Horváth la Schaubühne. Cunoscutul regizor german a anunțat că-și va continua și își va extinde studiul despre societatea în care trăim, privind deopotrivă spre trecut, prezent și viitor. La Schaubühne, teatrul berlinez pe care-l conduce de douăzeci de ani, premiera spectacolului este programată pe 1 martie. Realizată după „Profesorul Bernhardi” și „Întoarcerea la Reims”, producția „Noapte italiană”, beneficiind de o distribuție numeroasă, se întoarce la formarea mișcării populiste de extremă dreaptă. Ödön von Horváth și-a terminat textul „Piesă populară în 7 scene” în anul 1931, în care privea cu un ochi critic rolul negativ al stângii care ignoră realitatea socială și dă prioritate luptei politice. Peste doi ani, dramaturgul avea să părăsească Germania hitleristă, ale cărei trupe i-au invadat casa și i-au schimbat viața.

2.Arvo Pärt/Robert Wilson se anunță o experiență promițătoare. Pe 27, 28 și 29 martie, la Berlin Konzerthaus va avea loc concertul „Adam’s Passion”. Arvo Pärt, unul dintre cei mai importanți compozitori contemporani și cel mai cunoscut compozitor de muzică de teatru, împreună cu celebrul creator american Robert Wilson, „mare maestru” al eclerajului, cum amintește comunicatul, invită la o călătorie la începuturile omenirii, având ca punct de plecare o compoziție muzicală pentru teatru. Aliaj între dimensiuea mistică a muzicii lui Arvo Pärt și vizualitatea poetică a teatrului lui Robert Wilson, „Adam’s Passion” va aduce pe scenă actori din Estonia, împreună cu Corul Filarmonicii din Estonia, evenimenul datorându-se renumitei companii Accentus Music, care s-a ales cu un plus de popularitate după premiera de la Tallinn și filmul despre producerea ei, difuzat și în Germania.

În aceeași perioadă se pare că, la Théâtre de la Ville din Paris, va începe lucrul la spectacolul „Cartea junglei” după Rudyard Kipling, a cărui premieră este programată însă abia în 2019, la Luxembourg. Teatrul parizian a anunțat deja castingul, care începe în februarie și are mai multe etape.

3.Robert Lepage vine cu „Slav” și „Coriolan”. La Festivalul de Jazz de la Montreux, care anul acesta se va desfășura în perioada 28 iunie-7 iulie, participanții sunt așteptați la o creație inedită, care va fi găzduită de Théâtre du Noveau Monde. Regizorul canadian Robert Lepage, creator de prim-plan, împreună cu Betty Bonifassi, fosta vocalistă de la Champion, propun o „odisee teatrală”. Incursiune în muzica afro-americană a mai multor perioade, „Slav”, creația produsă de Ex Machina, compania multidisciplinară a lui Lepage, va beneficia de prezența a șase cântăreți, care vor interpreta cântece ale sclavilor, cântece de leagăn, cântece ale prizonierilor și deținuților, precum și compoziții anonime ce se auzeau pe vremuri de la cei care munceau pământul sau de la lucrătorii feroviari. Un decor sugestiv va funcționa ca suport și secvențe de arhivă vor fi integrate, și ele, în discursul scenic ce se dorește o meditație despre sclavie și drepturile omului.

„Coriolan”, piesa shakespeariană nu tocmai des montată, va fi pusă în scenă de Robert Lepage anul acesta pentru Festivalul Stratford, în Canada, în cadrul căruia e programată premiera spectacolului, care, au informaat organizatorii, se dorește un studiu despre liberul-arbitru.

4.Jeremy Irons se întoarce pe scenă la Londra, în rolul James Tyrone. „Lungul drum al zilei către noapte”, poate cea mai bună piesă americană, spunea actorul când i s-a decernat Premio Europa la Roma, în decembrie 2017, se întoarce din 27 ianuarie la Wyndham Theatre de pe West End (după ce  avut premiera la Old Vic din Bristol), într-o montare semnată de Richard Eyre. Remarcată ca numărându-se printre cele mai reușite performanțe actoricești ale anului trecut, creația își începe viața londoneză sub auspicii excepționale. Încă hipnotizat de întâlnirea cu scena, Jeremy Irons promite o experiență la cote înalte, alături de actrița Lesley Manville.

5.Joël Pommerat regizează „Marius”, un experiment reușit cu deținuți. Presa franceză a semnalat luna aceasta o creație de la Arles care poate fi un pretext ofertant pentru eterna discuție despre artă, sensurile și forța ei asupra ființei umane. Pornind de la o adaptare pentru scenă a universului Pagnol, din care și-a ales câteva personaje-prototip pentru un experiment, Joël Pommerat, nume de rezonanță din teatrul european al momentului, a adus pe scenă șase deținuți și i-a ieșit un spectacol adevărat. Prima reprezentație s-a jucat în prezența a numeroși oficial francezi, printre care ministrul Culturii Françoise Nyssen și mai mulți magistrați din regiunea Tarascon. „Marius”, jucat de deținuți de la Penitenciarul din Arles, care susțin că de-acum viața lor este alta, este parte din experimentele pe care Joël Pommerat le-a făcut benevol din 2013, când s-a implicat în programul de teatru pentru deținuți, derulat cu sprijinul administrației penitenciarelor. Se pare că spectacolul, care a avut ecouri entuziaste, va pleca și în turneu la Paris.

6.Wajdi Mouawad este dramaturgul și regizorul spectacolului „Tous des oiseaux”, a cărui primă reprezentație va avea loc pe 1 martie 2018 la Théâtre National Populaire. Producție în care actorii vor vorbi în arabă, ebraică, engleză și germană, așteptata creație a dramaturgului care a scris și a atras atenția cu „Incendii”, una dintre cele mai jucate piese de azi, se situează tot la intersecția dintre mai multe drumuri. „Le Chant de l’oiseau amphibie”, piesa sa, care stă la baza viitorului spectacol, pune sub lupă tot conflicte interconfesionale, realitatea plurală și violența prezentului. Ce se ascunde în sângele care ne curge prin vene și în istoriile pe care nu le știm și care trăiesc în noi se discută într-un spectacol consistent, așa cum și-a obișnuit publicul dramaturgul și regizorul de origine libaneză, din 2016 director la Théâtre National de la Colline.

7.„Nureev”, creația lui Kirill Serebrennikov, e în cărți la Moscova. În decembrie 2017 au avut loc la Teatrul Bolșoi primele două reprezentații oficiale ale spectacolului „Nureev”, regizat de Kirill Serebrennikov, artistul aflat în arest la domiciliu din august, anul trecut, acuzat de delapidare de fonduri la Studioul Gogol, pe care l-a condus, dar considerat o victimă a regimului Putin și a unui complot politic. Aceasta este cea mai recentă producție a sa, care ar fi trebuit să aibă premiera vara trecută, dar a fost anulată brusc, fără explicații. Totuși, la sfârșitul anului premiera a primit undă verde și spectacolul și-a început viața, atrăgând, desigur, un interes uriaș. Având în prim-plan destinul faimosului balerin rus Rudolf Nureev, care s-a stins din viață la 54 de ani, suferind de SIDA, mizează pe coregrafia semnată de Iuri Posohov. Incursiunea în trecut începe de la o licitație la care se vând obiecte care i-au aparținut balerinului și atinge, evident, teme sensibile pentru societatea rusă, printre care homosexualitatea și plecarea din URSS în lumea liberă. Reacțiile pro și contra au apărut deja, spectacolul se joacă cu casa închisă și povestea lui abia începe, devenind încă un element din complicatul caz Kirill Serebrennikov, iconoclastul care se bucură de sprijinul a numeroși creatori din țara natală și din alte părți.

8.Cirque du Soleil s-a întors la Royal Albert Hall cu „OVO”. Din 10 ianuarie, celebra companie își așteaptă admiratorii, amatori de pantomimă, magie și suspans, în mai multe spații londoneze în care sunt programate reprezentații. Carnaval pestriț ce ne plimbă prin natură așa cum uităm prea des s-o vedem, noul show spune povești cu ființe fantastice cuceritoare, așa cum și-a obișnuit publicul, pe care vrea să-l surprindă mereu.

9.„Antoniu și Cleopatra” de William Shakespeare, într-o nouă montare, mizează pe numele lui Ralph Fiennes, care va juca împreună cu Sophie Okonedo începând din septembrie. La National Theatre din Londra, une continuă proiectul „reimagined classics”, regizorul Simon Godwin se întoarce. De data asta, după succesul cu „A douăsprezecea noapte”, va monta la Olivier Theatre „Antoniu și Cleopatra”. Deocamdată, nu există informații despre spectacol.

10.Musicalul „The Last Ship” de Sting are premiera în Anglia la primăvară, la Newcastle, orașul natal al muzicianului, după care va pleca în turneu în Marea Britanie. Numărându-se printre cele mai așteptate  spectacole  de gen din 2018,  producția, care a avut premiera mondială în 2014 pe Broadway, unde a rezistat trei luni, are acum o a doua șansă la Northern Stage, unde tot Jimmy Nail va juca rolul principal. Vis împlinit pentru Sting, întoarcerea acasă a musicalului regizat de Lorne Campbell e așteptată cu interes de englezi. Faptul că povestea se inspiră din copilăria muzicianului și face o incursiune într-un univers industrial cunoscut este, pentru ei, încă un motiv de interes.

Foto: Arno Declair

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.