„Trădare” a câștigat marele premiu al Festivalului Național de Teatru Independent

01 tradareCea de-a doua ediție a Festivalului Național de Teatru Independent s-a desfășurat între 3 și 9 noiembrie, la București, unde, timp de o săptămână, s-au jucat peste 50 de producții din București, Sibiu, Iași, Cluj, Craiova și Targu-Mures. Juriul festivalului a acordat o serie de distincții spectacolelor reprezentative pentru mișcarea independentă actuală.

Ediția a II-a a Festivalului Național de Teatru Independent a avut un caracter aparte, propunându-și să se îndepărteze de ideea clasică de competiție. „În acelasi timp, din dorința de a evidenția meritul și caracterul inedit al producțiilor participante, juriul FNTi a acordat o serie de distincții și mentiuni speciale spectacolelor și artiștilor care au surprins, anul acesta, necesitatea inovării în teatrul independent”, se arată într-un comuniat al organizatorilor. Pentru Gala de premiere Editura Nemira, colecția Yorick și Editura Fundatiei Culturale „Camil Petrescu” au dăruit cărți de teatru, mai ales că ediția din acest an a avut în prim-plan un program numit „Citesc teatru”, prin care și-a propus popularizarea cărții de teatru în rândul publicului larg.

Membrii juriului principal – Coca Bloos, Ana-Maria Nistor, Ioana Moldovan, Cristian Theodor Popescu şi Pompilius Onofrei – au acordat marele premiu FNTi spectacolului „Trădare” de Harold Pinter, în regia Sanzianei Stoican (co-producție Unteatru Bucuresti, Centrul Cultural „Casa Artelor” și Primaria Sectorului 3), care va fi susținut de FNTi într-un turneu național.

Pentru secțiunea separată dedicată spectacolelor one-man/woman show, juriul format din Andreea Bibiri, Maria Zărnescu și Cristina Modreanu a acordat distincții producțiilor: „Exercițiu dupa Flori pentru Algernon” de Daniel Keyes, cu Iulia Colan, regia Iulia Colan (Compania Teatrulescu, Craiova); „Cinci ore cu Mario” de Miguel Delibes, cu Florina Gleznea, regia Mariana Cămărășan (Unteatru, Bucuresti); „G.O.D.” de Eric Bogosian, cu Toma Dănilă, regia Marcel Top (Teatrul LUNI de la Green Hours, București).

Premiul pentru debut i-a revenit lui Vlad Bălan, pentru spectacolul „Elevator” de Gabriel Pintilei, producție Teatrul Mignon, București, regia Dorin Boca.

Premiul pentru pamflet social a fost acordat producției Godot Cafe-Teatru „Carpathian Garden” de Radu Iacoban, regizat de Radu Iacoban și Tudor Istodor.

Spectacolul „Kampf”, producție Studio M, Sfântu Gheorghe, realizat de Fehér Ferenc, a primit premiul pentru teatru-dans.

Premiul pentru management și strategie artistică le-a revenit Andreei și lui Andrei Grosu, reprezentanții teatrului Unteatru, București. Producțiile Unteatru participante în festival au primit și premiul voluntarilor.

Producției UNATC „I.L. Caragiale” București „Omul-Pernă” de Martin McDonagh, în regia lui Florin Ion Grigoras, i-a fost decernată distincția trapa de lansare.

Premiul mioritic carpato-danubiano-pontic a fost adjudecat de „Mălăieș în Călcâieș”, producție Frilensar, Iași, în regie colectivă.

„Advertego”, producție Varoterem Projekt, Cluj-Napoca, regizată de Botos Bálint, a primit distincția pentru versatilitatea convenției teatrale.

Premiul 24 Hour Play, dedicat producțiilor concepute în cadrul workshopului FNTi cu același nume, i-a revenit spectacolului „Interioare delicat mobilate” de Jean Lorin Sterian, în regia lui George Dusu, avându-i în distribuție pe Viorica Vodă, Mihai Niță, Alina Tofan și Adrian Lepădatu. Juriul acestei secțiuni a fost format din Lia Bugnar, Vlad Massaci și Șerban Pavlu. Godot Cafe-Teatru ofera posibilitatea de finalizare a acestui proiect de spectacol.

Print

Un Comentariu

  1. Paul 16/11/2014

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.