Trei zile de „Uşi deschise”, trei spectacole de licenţă – regie

Maria Seiculescu, Teatrologie, Anul I

În cadrul evenimentului Uşi deschise organizat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” (UNATC), trei dintre studenţii anului III – regie Irina Poiană, Dragoş Muşoi şi Tudor Lucanu (clasa prof. Liudmila Anton Szekely) şi-au prezentat cu entuziasm spectacolele de licenţă: Extreme, După ploaie, respectiv, California suite. Un număr mare de spectatori, profesori, părinţi, liceeni şi oameni interesaţi de activitatea desfăşurată de UNATC s-au adunat în platoul „Ion Sava” încântaţi să iasă din rutina zilnică.

În faţa uşii, aşteptând să se deschidă, zumzăitul creştea cu fiecare minut trecut, toţi aşteptau cu nerăbdare să vadă ce se ascunde dincolo de omul care spunea „Încă nu se poate intra, este devreme, vă rugăm să aşteptaţi!”. Odată ce uşa se deschidea, atmosfera devenea mai agitată, fiecare întrebându-se dacă spectacolul va avea loc. În toate cele trei cazuri, s-au găsit soluţii ca toţi să aibă un loc, pe scaun, pe jos sau în picioare, dar asta deja nu mai conta… cu toţi îşi doreau să vadă spectacolul! O dovadă clară este faptul că în ultima zi a evenimetului, duminică, orele 20.00, spectacolul în regia lui Tudor, a avut nu număr de aproximativ 100 de spectatori.

Odată intrat în sală, publicul putea să vadă trei abordări diferite, începând de la scenografie – cel mai uşor vizibilă – şi până la jocul actorilor şi, mai ales, la regie. Când lumina s-a stins, plăcerea de a intra în convenţia teatrului a făcut ca în sală să se aştearnă liniştea, plăcere însă negustată de eternii întârziaţi.

Trei texte ale unor dramaturgi contemporani cunoscuţi le-au atras atenţia celor trei studenţi, care şi-au impus propria viziune atent gândită de fiecare în parte. Colaborând cu studenţi de la actorie, scenografie, sound-design, light-design, regia a adus în acest eveniment rezultatul apreciat al celor trei ani de studiu în trei spectacole cu teme actuale, comedie sau dramă, frumos şi curat conturate regizoral, cu o mare priză la public, ceea ce spune mult despre ele.

Plăcerea regizorilor de a avea ocazia să joace încă o dată spectacolul s-a pliat foarte bine pe dorinţa outsiderilor de a cunoaşte această secţie din interior, de a-i vedea rezultatele, făcând din Uşi deschise un eveniment cultural apreciat.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.