Turandot și șoaptele timpului, la Spațiul Reactor

afis Turandot„Turandot în imperiul șoaptelor”, un one-woman show cu Georgiana Ghergu, de Diana Dragoș, o producţie „Reactor de creaţie şi experiment”, va avea premiera mâine, 5 noiembrie, la ora 19.00, la Cluj.

Turandot în imperiul şoaptelor este o adaptare a legendei prinţesei chineze, bazată pe piesele lui Carlo Gozzi, Friedrich Schiller, libretul lui Giuseppe Adami și Renato Simoni pentru opera lui Puccini, cu inserţii din „Caligula” lui Camus.

Turandot, femeia-dragon a Chinei de altădată, a rămas pe podiumul din Sala Divanului, de unde îşi trimitea cândva la moarte pretendenţii ce nu reuşeau să treacă probele date de ea. Deşi opulentul palat a ajuns o ruină şi cei din jurul ei au murit, îşi retrăieşte legenda de secole, schimbându-i însă finalul. Spre deosebire de toate prinţesele Turandot dinaintea ei, care s-au căsătorit cu prinţul Calaf, această Turandot nu îmbătrâneşte. Frumuseţea ei, care provoca războaie în imperiu, a rămas intactă de-a lungul timpului. Cei care vin să vadă „femeia care nu moare” pentru că şi-a împietrit inima sunt, pentru Turandot, Marea Adunare ce asistă la înfrângerea prinţilor. Şi pentru că regăseşte aceeaşi esenţă în oameni de sute de ani, refuză să-şi părăsească povestea.

Diana Dragoş a absolvit secţia regie a Facultatăţii de Teatru şi Televiziune Cluj Napoca, clasa prof. Mona Marian. A montat spectacole bazate pe texte contemporane, precum Teatru 2.0: Rubik, fragmentele Roșu și Alb, de Alexa Băcanu și Brîndușa Ban, Infanta-Ghid de întrebuinţare de Saviana Stănescu, Space Delivery System de Alexa Băcanu, Practică teatrală în regiunile Centru și Nord-Vest: Telescaun de Ana Cucu-Popescu, dar şi dramaturgie clasică precum Leonida faţă cu reacţiunea după I. L. Caragiale la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Georgiana Ghergu face parte din echipa Teatrului Național Târgu-Mureș, compania „Liviu Rebreanu”.

Turandot în imperiul şoaptelor

adaptare după texte de Gozzi, Schiller, Adami şi Simoni, Camus

Cu: Georgiana Ghergu

Mişcarea scenică: Alexandra Sofonea

Un spectacol de Diana Dragoş

O producţie Reactor de creaţie şi experiment

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.