TVR 2 redifuzează luni „Salonul nr. 6”

SalonulTVR 2 va difuza luni, 18 iulie, la ora 20.10, un spectacol de teatru de televiziune realizat în 2015 după una dintre cele mai cunoscute nuvele de A. P. Cehov, „Salonul nr. 6”. Vitalie Lupașcu semnează și dramatizarea, și regia producției.

Aceasta are în distribuție actori de prim rang ai teatrului și filmului românesc – Dan Aștilean, Răzvan Vasilescu, Mihai Dinvale, Constantin Dinulescu.

Pentru regizorul Vitalie Lupașcu „Salonul nr. 6” al lui Cehov este un spațiu subteran, un spațiu extrem, un spațiu în care se coboară, precum se coboară în sine: „«Salonul nr. 6» este o metaforă, o alegorie a condiţiei umane din acele timpuri de sfârșit de secol XIX. Este o creaţie, încă actuală, în care tristețea se îmbină cu umorul și cu ironia amară în satirizarea societății și în revelarea dramatismului unor existențe mediocre. Personajele descoperă adevărul despre propria existenţă, adevăr care le apasă cu atâta intensitate încât autosugestiile, minciunile foarte adânci despre sine se dau la o parte. Se produce atunci o criză existenţială majoră. Momentul de luciditate durează foarte puţin, iar unii nici nu îl iau în seamă decât ca pe un incident care le-a tulburat meteoric confortul şi evoluţia (ascensiunea, cariera, dezvoltarea, credinţa).”

Drama se construiește în jurul introvertitului medic Riaghin (Dan Aștilean) și a nebunului lucid Gromov (Răzvan Vasilescu), a cărui viziune clară și tranșantă asupra lumii îl face pe Riaghin să se îndoiască de propriile adevăruri. Dialogul celor doi, două spiritualități și atitudini completându-se reciproc, dă viață acestei ecranizări: „Când omul ajunge la maturitate sau la o conștiință luminată, atunci se simte atras într-o cursă fără voia lui, din care nu mai poate ieși”, spune doctorul. „Vin momente când mă cuprinde setea de viață și atunci mi-e frică să nu înnebunesc”, îi răspunde nebunul internat.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.