UAU!!! – O superidee!!!

Pe 9 septembrie am văzut la Odeon o premieră: Scrooge – după Un colind de Crăciun de Charles Dickens. Fiul meu mi-a zis, cu emoţia celor doisprezece ani pe care-i împlineşte în câteva zile, că a văzut cel mai frumos spectacol din viaţa lui. Sigur, cel mai frumos este fiecare spectacol care-i place. Paradigmă corectă, mă bucur că are un bun instinct artistic. Da, mie mi-a plăcut şi chiar m-am lăsat emoţionată de primul proiect UAU care îi aduce la rampă pe studenţii anului III-Arta Actorului (UNATC), clasa prof.univ.dr. Florin Zamfirescu.

Mulţam frumos pentru batista cu monogramă: UAU!!! Chiar dacă n-am lăcrimat. Dar “de plângi în sală…!” consideră că-i firesc, pentru că, spectator, te conectezi la “viu, magic, iubire,/ culori, ambiţie, viaţă,/ speranţă, inspiraţie, libertate,/ vis, împreună, frumos,/ Colind de Crăciun/ motivaţie, univers, va urma…” Traducerea, adaptarea şi dramatizarea scenică sunt semnate de Radu Stoian şi Filip Iosif Columbeanu. Studenţii care fac acum primul pas spre public sunt: Radu Stoian, Pavel Ulici, Miriam Rizea, Ioana Manciu, Andreea Gheorghe, Florin Hritcu, Sorin Şaguna, Ana-Maria Plopeanu, Horea Suciu, Alexandra Suciu, Adrian Georgescu, Ada Galeş, Liviu Chitu, Cosmina Stratan, Ioana Elecfi, Vlad Pavel, Ana Vicovan. Regia: Ana Cucu. Asistent de regie: Filip Iosif Columbeanu. Scenografia: Sorin Boncea. Mişcarea scenică: Andreea Belu.

Da, mie mi-a plăcut Scrooge. Chiar dacă am stat în fotoliul confortabil din sala mea preferată de spectacol, n-am uitat o clipă că pe scenă joacă studenţi la actorie. Nu absolvenţi care să vină în faţa ta după patru ani de studiu. Nu, pentru că studioul Cassandra nu mai există. Nu, pentru că sistemul Bologna rezumă prima etapă efectivă de studiu doar la vreo doi ani şi jumătate. “Rezumă”, pentru că un actor/o actriţă de talent va juca şi nu va avea timp de master, doctorat, de referate, eseuri şi examene peste examene. Mai că-mi vine să cred că, dintre profesionişti, nu tocmai cei mai talentaţi vor fi cu studiile bologneze complete. Aşadar, i-am privit pe cei 17 cu toată dragostea şi cu aceeaşi speranţă cu care-mi priveam colegii în studenţie, la examenele de an. Încă o dată: primului proiect al Fundaţiei Universal Artists Unforgettable i-au dat viaţă nişte aproape-copii talentaţi care urcă acum primele trepte pe scara profesiei. Vor deveni profesionişti şi cred că abia atunci se cade să fie judecaţi cu măsură întreagă.

UAU!!! – spune un actor care face istorie. E profesorul Florin Zamfirescu, fost rector al UNATC, cel care ia atitudine şi face un gest ziditor: le dă tinerilor artişti din teatru, film, arte plastice, dans, literatură o instituţie care să-i promoveze şi care să le ofere o sală de spectacol sau de concert, o galerie, un spaţiu acreditat de manifestare.”U.A.U. înseamnă o artă nouă, vie, altfel – dar nu în garaje şi subsoluri, ci în sala de spectacol. U.A.U. nu neagă valorile clasice şi artiştii consacraţi, ci vrea să le stea alături, să preia ştafeta şi să o ducă mai departe.” Nu pot uita cuvintele pe care le-a spus Florin Zamfirescu de pe scena Odeonului, chiar înaintea primei reprezentaţii cu Scrooge: “Talentul este avuţie naţională”. Cred că de aici a pornit gândul devenit acum Fundaţia Universal Artists Unforgettable: “Avem nevoie de valori, de adevărate vedete. Lângă marii actori ai scenei româneşti trebuie să stea tineri care să-şi merite locul: profesionişti, absolvenţi de şcoală de valoare, nu amatori deveniţi peste noapte staruri. Modelele se construiesc în timp, cu răbdare şi se confirmă în ani. Asta înseamnă adevărata cultură, fără de care nu există identitate naţională.” Succes! Şi aplauze.

Print

Un Comentariu

  1. Mircea 12/01/2011

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.