„Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas” debutează la Oradea

repetitie-Uciderea ritualicaDuminică, 1 martie, la ora 19.00, Sala Mare a Teatrului Regina Maria din Oradea va găzdui premiera națională a spectacolului „Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas” de Dennis Kelly, în regia semnată de Bobi Pricop. Scenografia îi aparține Irinei Moscu.

Spectatorii îi vor putea vedea pe scenă pe Richard Balint, Ioana Dragoș Gajdo, Alin Stanciu, Mihaela Gherdan, pavel Sîrghi, Eugen Neag și Sorin Ionescu.

Regizorul Bobi Pricop este cunoscut publicului din Oradea, fiind prezent la ultimele 3 ediții ale Festivalului de Teatru Scurt, unde a fost recompensat cu numeroase premii („Jocuri în curtea din spate” – Teatrul Act – 2012, „Contra progresului” – Teatrul Bulandra – 2013 și „Profu’ de religie” – Teatrul Național din Craiova – 2014). Atât el, cât și scenograful spectacolului, Irina Moscu, se află la prima colaborare cu Teatrul Regina Maria din Oradea. Spectacolul beneficiază și de prezența lui Alex Szűz, care va asigura ilustrația muzicală live.

Despre spectacol, regizorul a explicat: „Piesa lui Dennis Kelly ridică o problemă legată de moralitate, extrem de relevantă în contextul politico-social autohton și nu numai. Într-un sistem capitalist dur şi necruţător, în care bogăția și puterea sunt la mare preț, iar lăcomia este ridicată la rang de valoare și recompensată, începe să se contureze din ce în ce mai clar ideea că bunătatea ar putea fi de fapt lașitate. Așadar, piesa ne propune o incursiune în viața unui om integru care se transformă într-un oligarh corupt.”

Dennis Kelly, născut în 1970, este un important dramaturg și scenarist englez, cunoscut pentru colaborarea fructuoasă la musicalul „Matilda” (recompensat cu 4 premii TONY în 2013), dar și pentru o serie de piese de teatru provocatoare, care au generat mult interes nu doar în țara natală, cât și în lume. Prima lui piesă, „Debris” (2003) începea cu scena terifiantă a unui tată care se crucifică în propria-i casă; în „Osama The Hero” (2004-2005) ilustra cum un climat de teroare îi poate transforma pe cei din jur în torționari; în „The Gods Weep” (2010) îl distribuie pe Regele Lear în rolul unui șef fără scrupule al unei multinaționale. Piesa „Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas” (prenumele e pronunțat George, n.r.) a fost scrisă în 2013 și a avut premiera în același an, la Royal Court Theatre în Londra, în regia lui Vicky Featherstone.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.