Un film inedit despre Giorgio Strehler, la lansarea volumului „Scrisori despre teatru”

600p400bUn film inedit despre Giorgio Strehler va însoți lansarea volumului „Scrisori despre teatru”, al celebrului creator italian, tradus pentru prima dată în România de criticul Alice Georgescu. Evenimentul va avea loc marti, 27 octombrie, ora 16.00, la Sala „Toma Caragiu” a Teatrului Bulandra, Volumul este publicat în colecția Yorick a Editurii Nemira, în coproducţie cu Centrul Cultural Casa Artelor, Primaria Sectorului 3.

La lansare vor fi prezenți Alice Georgescu, Alice Barb, Alexandru Darie, Mario Mattia Giorgetti, Monica Andronescu.

Prezentarea volumului va fi urmată de vizionarea unui film documentar realizat de Mario Mattia Giorgetti, directorul revistei de teatru Sipario, despre opera lui Giorgio Strehler. O șansă unică de a intra în lumea fascinantă a celui care, așa cum spune Alexandru Darie, „a pus sămânța acestui echilibru între rafinamentul scenografiei, al luminii, al muzicii, al cuvântului și al compozițiilor în scenă”.

Volumul este o culegere de texte care cuprinde scrisori-confesiune, scrisori-eseu, scrisori-jurnal, toate configurând o poetică a regiei teatrale. Notele şi cuvântul înainte sunt semnate de autoarea traducerii, Alice Georgescu, ediţia este îngrijită de Stela Casiraghi, Giovanni Raboni semnează prefaţa, iar postfaţa este un dialog între Alexandru Darie și Monica Andronescu.

„Eu aparţin marii rase a fanaticilor, a misticilor şi în acelaşi timp a revoluţionarilor. Sunt cel mai mărunt dintre ei, ultimul, cel mai mic, dar sunt din acea rasă. O rasă a visurilor mari, a marilor sfâşieri, a marilor extazuri şi fiori şi stupori. Nu voi izbuti niciodată să mă schimb”, spunea Giorgio Strehler, care s-a născut la Trieste, a fost unul dintre cei mai importanţi oameni de teatru din secolul XX.

A urmat Facultatea de Drept de la Universitatea din Milano, după care s-a dedicat exclusiv teatrului, alăturându-se la început unei trupe ambulante. Italia a intrat în război şi Strehler a ajuns în Elveţia, ca soldat, apoi ca refugiat. Primele spectacole le-a regizat în 1943, când a pus în scenă câteva texte minore ale lui Pirandello cu Gruppo Palcoscenico (Grupul Scena) din Novara. În 1947 a întemeiat Il Piccolo Teatro di Milano (Teatrul Mic din Milano) împreună cu Paolo Grassi şi Nina Vinchi. Acolo a regizat peste 250 de producţii, printre cele mai cunoscute numărându-se Arlechino, slugă la doi stăpâni (se joacă din 1947 şi este cel mai longeviv spectacol din istoria teatrului italian), Julius Caesar(1953), Furtuna (1978), Livada de vişini (1955 şi 1974), Uriaşii munţilor (1947, 1966, 1994), Opera de trei parale (1956), Viaţa lui Galileo (1963).

Cunoscut pentru spectacolele sale cu piese de Goldoni, Shakespeare, Pirandello şi Brecht, precum şi pentru montările de teatru liric (opere de Mozart, Verdi, Beethoven, Wagner), bucurându-se de faimă internaţională, a fost, de asemenea, promotorul Uniunii Teatrelor din Europa. În cursul carierei a primit premiile cele mai prestigioase din Europa. A fost senator din partea stângii independente, Mare Ofiţer şi Cavaler al Marii Cruci a Republicii Italiene, Commandeur de la Légion d’Honneur, Grand Officiel de l’Ordre des Arts et Lettres al Republicii Franceze, a fost distins cu Crucea de merit a fostei Republici Federale a Germaniei, pe lângă o lungă listă de recunoaşteri şi numeroase încununări honoris causa.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.