Un „Scapin” japonez în vizită la Odeon

foto_kushida_scapinLa Sala Majestic a Teatrului Odeon din București va avea loc, miercuri, 17 iunie, la ora 19.00, o reprezentație a spectacolului „Scapin”, bazat pe scrierea originală a lui Molière, montat de regizorul japonez Kazuyoshi Kushida la Matsumuto Performing Arts Centre din Tokio.

Producția face parte din programul ediției de anul acesta a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Scenografia este semnată tot de Kazuyoshi Kushida, costumele au fost create de Kaoru Nakano, iar distribuția este alcătuită din Kazuyoshi Kushida, Sousuke Takaoka, Erika Mabuchi, Midori Laurence Ota, Shinichiro Uchida, Keisuke Sakamoto, Jun Kondo, Takashi Hosokawa, Taku Sato, Naoko Shimoji şi alţii.

Spectacolul va fi prezentat cu supratitrare în limba română.

De la premiera piesei în 1994, Kazuyoshi Kushida a remontat această producţie-reper, încercând idei noi. Piesa este bazată pe o lucrare mai veche a lui Molière, „Vicleniile lui Scapin”, cunoscută ca o piesă satirică. „S-a tot spus că Molière este cunoscut datorită comediilor scrise, dar eu am simţit întotdeauna ceva apăsător şi întunecat în piesele lui. Nu găseşti superficialitate fără limite sau elemente de vitalitate frivolă. Piesele nu conţin nici ironie, nici satiră. Molière abordează această piesă într-un mod febril şi cu o seriozitate mereu prezentă”, a spus Kushida înainte de premiera producţiei sale în 1994. Păstrând intenţia lui Molière, însă adaptând materialul pentru publicul contemporan, pentru ca acesta să poată înţelege povestea imediat, piesa a fost interpretată şi concepută într-un stil nou. Introducând elemente din poveşti actuale pe parcursul repetiţiilor riguroase, piesa care a rezultat a fost SCAPIN. Spectacolul a avut o distribuţie nouă de fiecare dată când a fost produs, iar scenariul a fost revizuit după producţia din 2004. Având acum o distribuţie nouă, această piesă prinde din nou viaţă, reflectând o nouă eră.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.