Unsprezece premiere în pregătire la Sibiu. Silviu Purcărete pune în scenă „Oedip Rege”

Silviu Purcarete (11)Până la sfârșitul acestui an, Teatrul Naţional „Radu Stanca” îşi propune 11 premiere, în seria spectacolelor montate de mari regizori români şi europeni.

Silviu Purcărete revine în 2014, la Sibiu, cu o adaptare ce are la bază tragedia lui Sofocle, „Oedip Rege”, un proiect dramaturgic iniţiat în colaborare cu Hans Dietrich Schmidt, profesor la Folkwang Universität der Künste şi iniţiatorul proiectului RUHR 2010 – Capitală Culturală Europeană. Spectacolul regizat de Silviu Purcărete va avea premiera în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, care se va desfășura în perioada 6 – 15 iunie.

Una dintre cele mai captivante producţii din acest an, așa cum o anunță organizatorii, va fi adaptarea propusă de regizorul luxemburghez Charles Muller pentru „Marat/Sade”, o piesă revoluţionară de Peter Weiss, câştigătoare a premiului Tony pentru cea mai bună piesă în 1966. Spectacolul va avea premiera în luna septembrie.

Cunoscut publicului sibian în mod special pentru regia spectacolelor „Electra” după Sofocle şi Euripide, „Eu, Rodin” de Patrick Roegiers şi „Trilogia Evreiască”, regizorul Mihai Măniuţiu revine la Sibiu cu spectacolul „Lecţia” după Eugen Ionesco. Repetiţiile vor începe vara aceasta, iar premiera spectacolului va avea loc cel mai probabil în deschiderea stagiunii 2014/2015.

Radu Afrim va monta în premieră în această toamnă la Sibiu două spectacole, atât la Secţia Română a Naţionalului Sibian, cât şi la Secţia Germană.

Anca Bradu va monta în acest an un text după Matei Vișniec. „De ce Hecuba” va avea premiera în ultima parte a acestui an și este o coproducție cu Centrul de Cercetări Avansate în Domeniul Artelor Spectacolelor ce reunește atât actori de la Teatrul Național din Sibiu, cât și studenți ai Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu.

Proiectul „Teatrul Modern – Mijloace Multimedia” derulat în parteneriat cu Asociația Centrul Multimedia Teatru 74 continuă în acest an stagiul de practică oferit studenților sibieni de la Actorie. Cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, proiectul va marca în luna martie premiera unui nou spectacol multimedia la Studioul CAVAS, la care își vor aduce contribuția regizorul și actorul Bogdan Sărătean, scenograful Mihai Păcurar și coregrafa Adriana Bârză.

Secţia Germană a Teatrului Naţional din Sibiu continuă trilogia pieselor lui Esteve Soler. După ce Alexandru Dabija a montat aici piesa „Contra democraţiei”, vine rândul regizorului german Reinold Trischer să accepte provocarea pentru „Contra progresului”, ce îi reuneşte în distribuţie pe Johanna Adam, Daniel Bucher, Wolfgang Kandler, Daniel Plier şi Dorin Pitariu. Premiera spectacolului va avea loc pe data de 10 februarie.

Tot la Secţia Germană vor monta în acest an regizorii Şerban Puiu, Gavriil Pinte și Rafael Kohn. Cunoscut pentru tehnica impecabilă în montarea unei comedii, Şerban Puiu propune vorbitorilor de limbă germană o adaptare după Dave Freeman cu titlul „Un pat plin de oaspeţi”. Gavriil Pinte se va reîntâlni cu actorii Secţiei Germane în toamna acestui an pentru a reda ultimii ani din viaţa lui Wolfgang Amadeus Mozart într-o montare după piesa „Amadeus” de Peter Shaffer. Iar Rafael Kohn se va afla, în schimb, pentru prima dată la Sibiu, iar proiectul acestuia este o producție după „Moartea şi diavolul” de Frank Wedekind, cu premiera în luna decembrie.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.