Ursitoare la ofertă, spre binele tuturor

ursitoareFirma Ursitoare de lux, despre care putem afla informații pe siteul propriu, ne face o ofertă irezistibilă: „Un spectacol emoționant de 30 de minute, cu text personalizat în care părinții, nașii, bunicii sunt pomeniți așa cum se cuvine, cu numele lor, de 5 actrițe superbe în rochii de lux ce va oferă o reprezentație live, o scenetă în versuri interpretată la microfoane wireless. Bebelușul va primi de la ursitoarele sale câte un cadou-surpriză, iar ca bonus primiți petale de flori, tun de confetti și mașina fum!“ Costurile sunt o nimica toată, nevoia de așa ceva nici nu se discută.

Folclorul joacă un rol important în viața contemporanilor, trebuie să-i dăm cezarului ce-i al cezarului, tradiția trebuie respectată, chiar dacă nu știm nimic despre ea, și superstiția la fel. Doar vin din vremuri ancestrale și pe noi ne apucă o evlavie nespusă față de forme, când vina vorba despre momentele esențiale ale vieții. Plus că puterea exemplului e zdrobitoare la români: daca face vecinul/colegul de birou, eu cum să nu fac? Nici nu se pune problema să fiu altfel! Noi vrem să fim la fel.

Așa că hai la ursitoare, că doar n-o să lăsăm copilul fără urările de bine/pace/lumină/sănătate/bogăție! Toate bune și frumoase, dar din tacâm trebuie să facă parte și o „piesă de teatru“; ursitoarele trebuie puse într-un context „artistic“, deci trebuie să fie „artiste“, musai „cu diplomă“. De exemplu, după cum citim pe siteul cu pricina, compania Ursitoare Botez își selectează cu mare atenție angajații. Iată ce „calități“ trebuie să îndeplinească „fetele“ care vor să-și încerce norocul în domeniu:„Pentru a intra în echipa Clown Party fetele care doresc să interpreteze rolul de ursitoare botez trebuie să îndeplinească minim următoarele calități: – absolventă facultate de actorie de stat sau privată, cu diploma de licență; – experiență în piese de teatru cu minim 3 roluri de personaje de povești; – frumoase; – atitudine pozitivă și cu o voce senzuală și drăgălașă“.

Nu știu cât de bine plătesc astfel de firme „fetele“ care fac pe ursitoarele ce călăuzesc destinului bebelușului la botez, înarmate cu câte o baghetă cu steluțe lucioase, înfășurate în rochii sclipicioase, kitsch, căci sigur așa se îmbracă aceste zâne speciale, după mintea patronilor care, desigur, vor să bucure suflete în primul rând, câștigul material venind abia în al doilea rând… Știu însă că, așa actrițe cum trebuie ele să fie, ursitoarele sunt, pentru cei care le angajează, „fetele“. La fel de sigur știu că uneori li se întâmplă să primească și câte un bacșiș la vreun botez, când e nașul mai generos și când au urat bine, când decolteul a fost fără cusur, zâmbetul profesional și glasul dulce, aparatul de confetti a mers și bebelușul a stat cuminte. Mai multe, nici nu știu dacă trebuie spus – despre ce înseamnă nevoie și compromis pentru un tânăr absolvent de actorie, despre modul în care se speculează financiar și se adaptează o tradiție, despre pervertire, despre prost-gust, despre fals, despre umor.

Sau, despre deschiderea și disponibilitatea de a te juca, de a încerca și așa ceva, despre care mi-au vorbit câteva tinere actrițe (termen care înseamnă ceva mai mult decât „absolvente de actorie“) care s-au îndeletnicit cu ursitoria la un moment dat. E bine, fără îndoială, e chiar salvator să vezi lucrurile așa. Și în niciun caz nu poți rezista, în lipsa umorului, într-un astfel de context. Nici ca spectator, nici ca „actor“. Baghețelele funcționează, textul se personalizează, astfel încât să includă numele părinților, nașilor și bunicilor, după cum se poate verifica, muzica susură ritmuri astral-ambientale, paietele strălucesc, spectacolul e scurt și la obiect… Societatea se eficientizează și business-ul la fel, încurajate de concetățenii care vor „teatru“ la botezul odraslei, dar care rarissim merg la teatru. Vraja se face cu aparatură specială, comenzile babane primesc reduceri și bonusuri niscaiva îngerași, tradiția e respectată, nu-i așa?, și chiar încurajată de zânele colorate, dotate cu un fel de coifuri, care-i urează micuțului câte-n lună și în stele, buna-dispoziție se încheagă, totul merge ca pe roate. Clientul nostru, stăpânul nostru, firmele de ursitoare există pentru simplul, elementarul motiv că există oameni dispuși să plătească asemenea servicii. Iar firmele nu se încurcă, au un standing pe care-l păstrează, oferă ursitoare profesioniste, școlite. Ceea ce nu poate fi decât spre binele tuturor, nu!

Print

Un Comentariu

  1. Eri 17/08/2016

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.