Valentin Nicolau a deschis Festivalul „Fără Bariere” de la Satu Mare

Până pe 2 iunie, la Teatrul de Nord din Satu Mare se află în desfăşurare cea de-a şaptea ediţie a Festivalului „Fără Bariere”, unde sunt programate 29 de spectacole, întâlniri, evenimente şi lansări de carte.

În deschiderea festivalului, a fost programată sâmbătă, la Clubul Poesis, o dezbatere pe tema „Cartea şi criza în România anului 2013”, al cărei invitat a fost Valentin Nicolau, dramaturg şi director al Editurii Nemira. A avut loc şi o lansare de carte, la care invitatul a dat autografe pe cele mai recente volume de dramaturgie publicate, „Poveşti din al nouălea cer” şi „Păstrează copia şi nu uita originalul”. La dialogul desfăşurat la Sala Pictată de la Poesis au participat, alături de Valentin Nicolau, directorul Direcţiei pentru Cultură, George Vulturescu, şi directorul Teatrului de Nord, Andrei Mihalache. Dramaturgul, a cărui piesă „Ultima haltă în paradis” a fost montată în 2003 pe scena Teatrului din Satu Mare, şi-a amintit de prima vizită la Satu Mare, ca tânăr inginer geolog, în 1985, şi a vorbit despre schimbările din lumea cărţii, despre destinul culturii scrise într-o lume dominată de online şi despre starea generală a României culturale. A vorbit de asemenea şi despre micile şi marile taine din laboratorul de creaţie al dramaturgului, despre care într-un interviu din revista Yorick spunea: „Când personajele sunt pregătite să vină pe lume încep să mă bântuie la modul sâcâitor. Uneori am senzaţia că le văd în mulţime, pe fugă, la stop, dând colţul străzii. Le zăresc numai din spate sau din semiprofil şi întotdeauna doar pentru o clipă. După ce am terminat de scris, pleacă. Fiindcă stau cu mine ani întregi până să ajungă în poveste scrisă, reuşesc să-i cunosc destul de bine, să ştiu cum reacţionează în anumite situaţii. Magnific e atunci când mă surprind luându-şi existenţa pe cont propriu, obligându-mă să-i scriu altfel, evoluând total diferit decât mă aşteptam, capabili de nebunii mai mari. Trebuie să te aştepţi mereu la revolta celor pe care crezi că i-ai programat să se comporte într-un anume fel. E un dans în care niciodată nu ştii cu adevărat cine conduce”.

În aceeaşi seară, la Sala Mare a Teatrului de Nord, Valentin Nicolau a asistat la spectacolul „Ultima haltă în paradis”, pus în scenă de trupa Teatrului „I.D. Sârbu” din Petroşani, în regia lui Andrei Mihalache, cu Nicolae Vicol, Cătălin Grigoraş şi Nicoleta Bolcă în rolurile principale.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.