Valentin Nicolau, Radu Macrinici şi Doru Mareş aleg cea mai bună monodramă la Bacău

gala starEdiția a IX-a a Galei Star se va desfășura la Bacău, între 4 și 8 aprilie. În cadrul ediției din acest va avea loc și un Concurs de Dramaturgie-Monodramă, ai cărui finaliști au fost nominalizați. Juriul Concursului de Dramaturgie – Monodramă, ediţia I, organizat de Teatrul Municipal „Bacovia”, Bacău, este format din dramaturgii Valentin Nicolau (președinte) şi Radu Macrinici şi criticul de teatru Doru Mareş, secretar literar al Teatrului Municipal „Bacovia”. Membrii juriului au acordat cele mai multe voturi monodramelor „Ziua în care am divorţat”, de Ştefan Caraman, „Mi-e frică”, de Mihai Ignat, şi „Monolog în doi cu moartea la uşă”, de Mircea M. Ionescu. Acestea au fost selectate din 33 de texte înscrise în competiţie de autori dramatici din întreaga ţară.

Premiul pentru Dramaturgie oferit de Teatrul Municipal „Bacovia” va fi anunţat marţi, 8 aprilie 2014, în cadrul festivităţii de decernare a Premiilor Galei „Star”.

În urma evaluării textelor înscrise, juriul a decis să acorde, de asemenea, un Premiu special pentru dramatizări, pentru textul „Menage à trois”, realizat de Edith Negulici, după romanele „Trois” şi „Iubire”, de Julian Barnes.

Concursul a fost deschis tuturor dramaturgilor din expresie română, textul putând fi piesă de teatru originală, dramatizare, scenariu pentru teatru dans, teatru gestual etc., care să presupună, însă, prezenţa în spaţiul de joc a unui singur actor.

Cu același prilej, luni, 7 aprilie, la ora 11.00, la Sala Studio, se va desfășura Colocviul „Tehnicile monodramei în dramaturgia contemporană”, cu participarea juriului şi a nominalizaţilor Concursului de Dramaturgie – Monodramă, ediţia I.

După ce, anul trecut, Festivalul Internațional Gala Star de la Bacău a avut-o drept invitat de onoare pe soprana Angela Gheorghiu, la ediția din acest an invitat special va fi actorul hollywoodian Nick Mancuso. Starul american, de origine italiană, va susţine luni, 7 aprilie, de la ora 21.00, pe scena Teatrului Municipal „Bacovia” recitalul extraordinar „The Death of Socrates”, adaptare proprie după Platon. De asemenea, cunoscutul actor va face parte din juriul festivalului Gala „Star” 2014, alături de regizorul Alexander Hausvater şi dramaturgul Valentin Nicolau.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.