„Vanilla Skype”, primul spectacol regizat de Cătălin Ștefănescu, la IDEO IDEIS

ideoA zecea ediție a Festivalului Național de Teatru Tânăr IDEO IDEIS se va desfășura la Alexandria în perioada 1-9 august. Ca în fiecare an, personajele principale vor fi liceeni din toată țara și membrii comunității locale.

Potrivit organizatorilor, din program fac parte 14 spectacole de teatru profesionist, 10 spectacole de teatru tânăr, 3 masterclass-uri, 5 filme, 16 ateliere, 3 Seri ale Povestitorilor și 3 spectacole pentru copii.

„Vanilla Skype”, primul spectacol scris și regizat de Cătălin Ștefănescu, unul dintre cei 5 mentori ai festivalului, este o co-producție Teatrul ACT și Asociația TETA. Pe scena Casei de Cultură din Alexandria vor urca, pentru prima oară în această formulă, Marcel Iureș, președinte onorific IDEO IDEIS, Medeea Marinescu, Andi Vasluianu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu – mentori IDEO IDEIS, Alexandru Ion, Co-Președinte IDEO IDEIS, Mircea Postelnicu și Vladimir Purdel, Membri ai Consiliului Director IDEO IDEIS, dând astfel o formă artistică unei colaborări începute acum zece ani, în cadrul festivalului.

Despre spectacol, la conferința de presă actorul Marcel Iureș a preferat să păstreze misterul:

„Am tot zis că vreau să joc cu tinerimea. (…) Am emoţii pentru acest proiect. Pare un cadou şi vreau să-l desfac. Sunt curios ce e înăuntru“.

O noutate va fi şi spectacolul coregrafei Vava Ştefănescu, intitulat „Cvartet pentru o lavalieră“, care se va desfăşura în Piaţa centrală.

Pe scenele IDEO IDEIS se vor juca și 14 spectacole de teatru profesionist, printre care: „CEO” – Teatrul de Comedie, București, „The History Boys. Povești cu parfum de liceu” – Teatrul Excelsior, București, „Antisocial” – Teatrul Radu Stanca, Sibiu, „Profu’ de religie” – Teatrul Național Marin Sorescu, Craiova, „Flori pentru Algeron” – Teatrul ACT, București și „Trădare” – UnTeatru, București.

Actorii-liceeni veniți din întreaga țară vor putea participa, în primele patru zile ale IDEO IDEIS, la Atelierele de Teatru Tânăr, coordonate de tineri actori și regizori, iar ulterior își vor prezenta spectacolele de teatru în fața mentorilor și a comunității din Alexandria, într-un cadru non-competitiv.

Cinemateca Târzie aduce două filme românești valoroase: „Toto și surorile lui”, în regia lui Alexander Nanău, și „Aferim”, regizat de Radu Jude. Timp de trei zile, Caravana TIFF va aduce în Alexandria proiecții gratuite de film în aer liber. Masterclass-urile și Serile Povestitorilor vor aduce în fața publicului personalități cu experiență în domenii conexe teatrului, care vor împărtăși povești și sfaturi celor prezenți.

Seria de evenimente dedicate comunității locale continuă și în această ediție, cu 4 ateliere de dezvoltare personală Art&Play, 3 spectacole pentru copii – unul dintre acestea readucându-l în mijlocul copiilor din Alexandria pe Marian Râlea – și un atelier de consiliere parentală, dedicat tinerilor părinți din Alexandria.

Un element de noutate în organizarea constă într-o cursă specială, care asigură transportul participanților. „Anul acesta sărbătorim schimbarea prefixului festivalului cu o noutate.

„Întrucât la IDEO IDEIS, multe persoane își doresc să ajungă în Alexandria, să participe la spectacole și să ia parte la magia festivalului, am hotărât să punem la dispoziția publicului o cursă specială București-Alexandria-București. În fiecare zi, pe întreaga durată IDEO IDEIS, un microbuz îi va aduce gratuit la festival pe toți cei care vor să vadă spectacolele, să participe la evenimente sau pur și simplu să-și revadă vechi prieteni”, spune Alexandru Ion, Co-Președinte IDEO IDEIS.

Programul complet al celei de-a zecea ediții a Festivalului Național de Teatru Tânăr IDEO IDEIS este disponibil pe www.ideoideis.ro.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.